loading... Nuante de diversitate!
15 decembrie 2009 | By: Misu Radovici

Perspective!


O istorioara pe care am citit-o recent spune ca odata 2 oameni lucrau impreuna in acelasi loc la aceasi lucrare. Era o zi obisnuita, incarcata de munca grea, oboseala si truda. La un moment dat un trecator s-a oprit si l-a intrebat pe unul dintre muncitori ce face acolo. "Fac beton ..." a raspuns el oarecum resemnat. Omul acela s-a intors apoi spre colegul lui si i-a pus aceasi intrebare. "Construiesc ceva maret si impozant ..." a raspuns acesta cu un zambet.
Aceasta intamplare contine un adevar important despre viata. Avem nevoie de o perspectiva corecta asupra a ceea ce facem, si asupra vietii in general. Cei doi oameni din intamplarea noastra lucrau impreuna, insa atitudinile lor fata de munca erau complet diferite. Cu totii ne putem recunoaste in aceasta intamplare. De multe ori simtim ca nu facem altceva decat sa muncim de dragul muncii. Nu avem nici un scop mai amplu, nici un context mai cuprinzator. Nu vedem niciun sens in ceea ce facem. Ne concentram doar asupra "betonului", tinandu-ne privirea in jos si fata obosita de o atitudine resemnata.
Alteori, in timp ce suntem implicati in munca de zi cu zi, vedem ca muncim pentru ceva mai mare, ca munca noastra are un tel important, maret. In imaginatia noastra am ajuns deja in locul acela pe care il construim, vedem lucru respectiv in lumea noastra interioara ... in sufletul nostru si acest lucru ne ajuta sa ne concentram asupra "lucrului maret" la care lucram.
Acesta este un domeniu in viata noastra in care s-ar putea sa avem nevoie cu totii de crestere si maturizare. Trebuie sa ne largim perspectiva. Atitudinea care o avem fata de noi insine, fata de atributiile noastre si fata de situatia noastra in viata ne afecteaza. cand ne ridicam privirea de la "beton" si vedem "cladirea" ce se inalta, primim putere si speranta. Asta ne motiveaza chiar si in mijlocul acelei munci obositoare si grele pe care trebuie sa o depunem pentru a ne atinge scopul final.
Avand o perspectiva o perspectiva largita avem posibilitati mai mari de a ne vedea intr-un context mai mare. "Voi binecuvanta pe Domnul in orice vreme; lauda Lui va fi totdeauna in gura mea", spunea David cu bucurie si observa faptul ca atunci "cand iti intorci privirile spre El, te luminezi de bucurie ...". Cu aceasta perspectiva largita ne va fi mai greu sa devenim egocentrici sau sa ne simtim obositi. Ii vom vedea pe ceilalti mai clar, atat nevoile, cat si resursele lor.
Avand "perspectiva lucrului maret" in viata suntem deschisi pentru lucruri mai mari. Facem loc asteptarilor si suntem mai deschisi fata de impulsurile pozitive. Exista sanse mai mari sa zambim mai des, sa emanam acea determinare si hotarare in implinirea viselor noastre, de implinire a perspectivelor marete pe care Dumnezeu le are pentru noi. 
Lumea este mult mai mare decat propriul nostru "patratel". Avem toate motivele din lume sa ne ridicam ochii si sa privim maretia ce ne inconjoara, fara sa pierdem contactul cu detaliile importante. Este posibil sa traim in acelasi timp atat in cer (spiritual), cat si pe pamant (fizic), avand deplina certitudine ca Domnul este prezent in ambele dimensiuni. 
Care este "betonul" din viata ta acum? Dar "lucrul maret"? Gandeste-te daca exista anumite perspective pe care trebuie sa le schimbi pentru a-ti face viata mai placuta, mai folositoare, mai rodnica. Indemnul pentru azi e sa adopti o perspectiva potrivita si sa continui sa cresti in ciuda tuturor piedicilor pe care le poti intalni pe drumul acesta.
"Ochii tai sa priveasca drept si pleoapele tale sa caute drept inaintea ta." (Proverbe 4:25)
Isus ne iubeste!!!

1 comentarii:

Anonim spunea...

... Cuvinte bune pentru suflet sunt aici. Tks again :) ( anonim Swana :D )

Search