loading... Nuante de diversitate!
29 august 2010 | By: Misu Radovici

... grabnic ... la ascultare!

Citeam recent un citat interesant care spune: "Dumnezeu ne-a dat doua urechi si o gura pentru ca trebuie sa ascultam de doua ori mai mult decat vorbim." In momentul in care realizezi ca aceste cuvinte au mai mult decat un "sambure de adevar" in ele poti cu adevarat sa spui ca intelegi/inteleg sensul cuvintelor lui Iacov care spune: "... orice om sa fie grabnic la ascultare, incet la vorbire." Cine este un bun ascultator zideste relatii. Doar ca ascultatorii nu se nasc ... ci se formeaza. Natura meseriei mele ma "impinge" a utiliza vorbirea cu scopul de a transmite informatii ... informatii care mai apoi sa fie folosite in munca de zi cu zi de cei ce le-au ascultat/invatat. Si totusi am invatat (nu zic sa sunt expert ... mai e mult de lucru si in ceea ce ma priveste, poate mai mult decat in cazul altor persoane) ca nu e suficient sa vorbesti ... nu e suficient sa transmiti doar un mesaj sau o informatie. E necesar sa te opresti si sa stii/inveti sa si asculti. Si daca in ceea ce-l priveste pe om trebuie sa inveti sa relationezi cu el si sa inveti sa te opresti si sa-l asculti cu cat mai mult e necesar sa fac asta atunci cand vine vorba de Dumnezeu. Rugaciunile interminabile, cererile necontenite, vorbaria masinala ... toate duse la extrem ... pot atrage admiratia oamenilor pentru cel ce le practica? Posibil ... insa in tot acel "vacarm" de vorbe si cuvinte ... cand oare mai e timp sa se incerce a se asculta ce are El sa imi/iti transmita? 
Poate vei zice ... "as vrea sa ascult mai mult ... as vrea sa devin un om care sa stie sa asculte ... dar, nu stiu cum ..." Asa cum spuneam mai sus ascultatorii nu se nasc, ci se formeaza ... A te forma ca un om care stie sa asculte nu e un proces rapid sau care se poate realiza in 2-3 zile ... E nevoie de rabdare, perseverenta si mai ales timp ... dar NU e IMPOSIBIL. Ce ar trebui sa facem in acest caz ...
a)Invata sa asculti pe cineva fara sa intrerupi
-Rezista tentatiei de a sari si de a termina propozitia si nu incerca sa "iei cuvantul" cuiva, ci invata sa asculti persoana pana la capat. O sa fim surprinsi de cate putem afla
b)Asculta ca sa intelegi
-Incearca sa intelegi punctul lor de vedere, sentimentele lor, gandirea si nevoile lor. O ascultare buna inseamna sa auzi ceea ce gandeste de fapt cealalta persoana, ce vrea sa spuna ea, nu ceea ce iti imaginezi tu in loc sa dai cu presupusul mai bine intreaba: "Am inteles bine ...?" sau "Vrei sa spui ca ...?", cu alte cuvinte nu presupune, verifica.
c)Asculta fara sa judeci
-Nu trage concluzii pripite. Daca ceea ce spune interlocutorul tau nu este relevant continua sa asculti deoarece "cine raspunde fara sa fi ascultat, face o prostie si isi trage rusinea." ne spune Solomon. Daca asculti mai mult poate totul va capata un sens.
d)Asculta fara sa corectezi, fara sa iti exprimi dezacordul sau lipsa de apreciere
-A spune: "Nu asa a fost!" sau "Ce ai crezut?", "Daca nu ai fi fost ..." sau "Esti prea sensibil(a)" acest tip de abordare ii pune pe oameni in garda si opreste comunicarea adevarata.
e)Aproba vorbitorul (atunci cand e de aprobat bineinteles)
-Accepta punctul lui de vedere, sentimentele lui ca fiind exprimarea unei persoane valoroase prin cuvinte de genul: "Daca te-am inteles corect tu crezi ca ..." sau "Din cate am inteles eu tu incerci sa imi spui ca ..." Poti astfel sa rogi persoana sa te ajute sa intelegi mai mult din ceea ce vrea sa iti transmita si eviti posibilitatea de a intelege gresit ceea ce acea persoana incearca sa iti transmita si intelegand corect poti apoi sa spui ca ai inteles. 
Nu vreau sa spun ca aceste 5 puncte va vor transforma peste noapte in maestrii ai ascultarii ... si nici nu vreau sa credeti asta ... insa sunt niste ganduri care pe mine ma ajuta sa pot sa aud mai mult, sa ascult mai mult si sa inteleg mai mult ...  si cu siguranta ca la cele prezentate s-ar mai putea adauga inca multe ganduri in ceea ce priveste modul in care ar trebui sa ascultam sau sa-i intelegem pe cei din jur sau pe Dumnezeu. Scopul principal insa este acela ca trebuie sa incepem sa invatam ca in viata nu trebuie sa fii mereu "vioara intai" ... ci ca incet-incet trebuie sa ne transformam si in cel/cea care se bucura de "concertul viorilor" din jur.
O duminica frumoasa si o noua saptamana binecuvantata cu o inima si o ureche "fina". 

0 comentarii:

Search