loading... Nuante de diversitate!
21 august 2011 | By: Misu Radovici

Fa-te inteles ...

Fa-te inteles atunci cand spui ... sau transmiti ceva ... "DA al vostru sa fie da si nu al vostru sa fie NU"!
Mai tii minte cand ti-a spus cineva ce a gandit? Poate ca nu ti-a placut, dar ai inteles ce a vrut sa zica si ai stiut ca a si gandit-o. Vorbirea deschisa ... fara intelesuri ascunse ... fara banalitati si ocolisuri merge mana in mana cu lipsa prefacatoriei. Da-ul DA ... si nu-ul ... NU. Cu alte cuvinte crede ceea ce spui si spune ceea ce crezi. Daca nu faci asa ... relatiile tale vor avea de suferit ... Daca faci asa la inceput poate oamenii te vor considera poate excentric, ciudat sau poate in alt mod. Dar foarte curand vor realiza ca se pot baza pe tine ... ca in ceea ce te priveste cuvantul are valoare ... 
Dar daca in incercarea de a impaca "si capra ... si poate mai ales varza"vom evita sa spunem NU sau DA cand nu vrem ... poate ca ceea ce ne determina este teama de a nu fi respinsi. Dar cu ce pret ... cu ce consecinte? 
Am privit prin prisma serviciului in jurul meu la oameni ... persoane mature ... majore ... cu diferite grade de cultura ... si diferite moduri de relationare cu si la TATI.
Ce am observat in astfel de cazuri? Well ...
Atunci cand teama de respingere ... de neacceptare ... bate la usa vietii unui om ... si acesta accepta compromisul de a se juca ... cu DA si NU ... atunci ... trairile vor fi marcate de stres, manie sau resentimente ... sau poate viata noastra devine frustrata si plina de dileme ... ne simtim sechestrati oriunde ne-am duce ... tocmai de astfel de situatii ... "Daca spun nu ... te vei supara pe mine ... DACA SPUN DA eu voi fi furios pe mine ... si poate chiar si pe tine! Wow ... de cate ori nu "am auzit" astfel de ganduri nerostite ... gandite insa poate la cel mai subliminal punct al constientului?
Ce se mai intampla ... sau ... se poate intampla?
Cealalta persoana ... celelalte persoane nu vor stii niciodata de ce ... reactionam in felul in care o facem ... nu vor sti niciodata ceea ce simtim cu adevarat.
A spune ceea ce gandesti (dar grija ... foarte important cum o faci!) este numai inceputul. Pasul urmator e sa gandesti ceea ce spui. Cand spui un lucru tine-te de el. Daca nu intentionezi acel lucru mai bine nu-l spune. Altfel ii invatam pe ceilalti sa se poarte cu noi dupa acelasi mod in care si noi ne purtam cu ei. Daca ne intindem pe pamant ... ii invatam sa calce peste noi. Daca promitem sa rezolvam o problema si apoi lasam totul balta ... la fel se va intampla cand poate si o persoana din anturajul tau care te urmareste si aplica principii pe care le vede ... aplicate (sau poate mai corect neaplicate) de catre tine!
Nu invata oamenii sa te evite ... nu ii pune in defensiva!
Gandeste-te ... exprima-te ... insa fa-o clar. Crede ceea ce spui si spune ceea ce crezi. Dupa ce ti-ai schimbat atitudinile si comportamentul ... fa ceea ce ai de facut pentru a influenta ... pentru a fi un real impact in propria-ti viata ... si in cea a celor din jur!
Leo Buscaglia spunea intr-o ipostaza cateva cuvinte de-a dreptul memorabile: “Too often we underestimate the power of a touch, a smile, a kind word, a listening ear, an honest compliment, or the smallest act of caring, all of which have the potential to turn a life around.” (Prea des subestimam puterea unei atingeri, a unui zambet, a unei vorbe bune, a unei urechi dispuse sa asculte, a unui compliment onest sau a unui mic act de compasiune, toate acelea care au potentialul de a schimba o viata.
Fii curajos! Asumati rolul de persoana matura ... pastreaza ... sensibilitatea, adevarul si dragostea in echilibru!
"DA al vostru sa fie da si nu al vostru sa fie NU"!

2 comentarii:

cella spunea...

Ce pot sa spun decat ASA SA MA AJUTE DUMNEZEU?

Misu Radovici spunea...

U can say that ... fara grija ...
Si poate inca ceva pe deasupra ...????
O duminica super ... si o saptamana noua binecuvantata!

Search