loading... Nuante de diversitate!
29 iunie 2013 | By: Misu Radovici

Prefer ...

Prin prisma job-ului pe care il detin intru aproape in fiecare minut in contact cu oamenii. Persoane din medii diferite, cu pregatiri diferite ... cu sperante si ateptari diferite, persoane cu vieti diferite ...
Si cate nu poti auzi ... De unele iti vine sa te minunezi, iar de altele iti vine sa te ingrozesti ...
Si totusi sunt oamenii de langa noi ... cu vietile lor, problemele lor ... povestile lor ... si aspiratiile lor (daca le au).
E interesant cum fiecare incearca sa conserve ceea ce e, ceea ce are ... cine este si, de ce nu, sa scoata cate ceva in plus de la viata. Ii ascult de multe ori fara a-i intrerupe, fara a le spune (in opinia mea) unde sau ce gresesc. Insa in tot acest timp, in toate aceste discutii am observat un tipar si anume ca multe din aceste persoane nu sunt dispuse la un efort extra pentru a incerca ceva semnificativ de teama de a nu esua.
Lumea din ziua de azi traieste sub spaima esecului. Le e teama sa nu esueze la scoala, la serviciu, in relatii ... si de cate si de cate nu ii mai poate fi teama omului. Ei bine, am constatat ca aceasta teama reduce substantial modul de implicare si calitatea rezultatelor din ceea ce omul alege sa faca, spuna, sa se implice etc.
Poate ca e vorba de motivatie, poate ca e vorba de capacitati, poate ca e vorba de orice altceva ... si sincer cand vine vorba de motivatia omului (sau lipsa acesteia) motivele pot fi multiple si extrem de ambigue astfel incat suntem tentati sa zicem ca doar Dumnezeu stie ce si cum.
Partial corect.
De ce? Pentru ca pe langa faptul ca EL stie si intelege lucrurile asa cum noi nu le vom putea intelege niciodata datorita naturii noastre, si eu si tu ar trebui sa stim cum anume sa reactionam si ce sa facem (sau mai ales cum sa facem) prin prisma relatiei cu TATICUL universului. "Veti cunoaste adevarul si adevarul va va face liberi ..." spune un pasaj din Ioan 8, "Chiar daca voi umbla prin valea umbrei ... nu ma tem caci Tu esti cu mine ..." spune un alt pasaj din Psalmi atat de cunoscut noua. Stim aceste texte, ne sunt mai mult decat cunoscute.
Si totusi de ce avem atunci reactii la fel ca si ceilalti? Oar ne e frica de esec? Oare ne e teama sa nu cumva sa fim vazuti altfel decat majoritatea? Ne ascundem in multime de teama de a nu fi etichetati drept "freaks", ciudati ... neintelesi etc? Cuvintele lui Robert Schuller care spune: "Prefer sa incerc sa fac ceva maret si sa esuez decat sa nu fac nimic si sa reusesc." ar trebui sa ne motiveze sa ne ridicam, sa incercam, sa ne delimitam de mediocritate si sa tintim spre lucruri mari. "Veti face lucruri mai mari decat am facut EU ..." erau la un moment dat cuvintele spuse de EL celor apropiati LUI. 12 oameni au schimbat istoria si fata lumii intr-un timp in care nu exista nimic din ceea ce avem noi acum la dispozitie pentru a reusi. Si totusi ei au facut aceste lucruri in ciuda tuturor obstacolelor care le-au stat in cale.
Ce obstacol iti sta tie in cale azi? De care esec te temi tu cel mai tare? Nu cumva iti e teama ca pentru a putea sa schimbi ceva in jurul tau va trebui sa te schimbi mai intai tu? Poate iti e teama de aceasta schimbare ... poate ca nu stii cum ar trebui sa faci acest lucru. Ei bine, Max Lucado spunea referitor la acest subiect urmatoarele: "Iti schimbi viata, schimbandu-ti inima." si daca poate te intrebi cum ai putea face asta ... ei bine ... acest lucru e un proces complet si complex in care va trebui sa lucri impreuna cu TATI ... e poate unul dintre cele mai marete lucruri pe care fiinta umana le poate face vreodata. Tot ce pot sa iti spun e ca pentru aceasta lucrare exista GARANTIA succesului atata timp cat esti dispus sa iesi din zona ta de confort, atata timp cat vei dori ceva mai mult decat obisnuitul mediocru.
Poate te vei intreba: "dar de ce eu?" ... sau "cine sunt totusi eu?" Daca vrei un raspuns la aceste intrebari atunci cuvintele lui Thomas Jefferson iti vor fi cu siguranta de folos: "Vrei sa stii cine esti? Nu intreba. Actioneaza! Actiunea te va delimita si defini."
Nu uita insa de un lucru valabil daca vrei sa iesi din stereotipuri, daca vrei altfel, altceva: "Prefer sa incerc sa fac ceva maret si sa esuez decat sa nu fac nimic si sa reusesc." (Robert H. Schuller)

0 comentarii:

Search