loading... Nuante de diversitate!
6 septembrie 2013 | By: Misu Radovici

Disciplina sau libertate? Libertate sau disciplina?

Disciplina sau libertate? Libertate sau disciplina? Doua notiuni ce par a veni in antiteza una cu cealalta, doua notiuni ce par inca de la bun inceput sa se excluda reciproc, pentru ca nu-i asa cam asa sunt intelese in vremuri ca acestea ... libertatea si, respectiv, disciplina. Si totusi ele sunt atat de strans legate una de cealalta, se completeaza si completeaza fiinta umana, caracterul uman si de ce nu ... spiritualitatea umana intr-un mod oarecum de neinteles. Aceste doua notiuni NU SUNT COMPLETE una fara cealalta pentru ca asa cum ne spune Cullen Hightower: "Disciplina fara libertate inseamna tiranie; libertatea fara disciplina e haos."
Poate veti spune ca sunt doar cuvintele unui om, ca fiecare are dreptul la o opinie si ca acest punct de vedere reprezinta doar o fateta a acestui fapt. Ei bine ... exista atatea si atatea alte astfel de idei formulate in aceasi directie insa depinde ce vrei sau, de ce nu, ce vreau sa justific. Avem pasaje care ne spun ca "adevarul ne va face slobozi", ca prin adevar vom fi cu adevarat liberi. Ei bine, Adevarul a trait liber, a trait plin de har ... insa atata timp cat s-a aflat printre noi pe langa libertate si har ... a existat in EL si DISCIPLINA. O putem vedea, paginile Cartii abunda cu astfel de exemple. Trebuie doar sa fim dispusi sa vedem si sa ne asumam asta. Dar, revin, depinde de ce vreau sa justific. E exact ceea ce se exprima in alte doua pasaje pe care le citeam recent si care spun urmatoarele: "Cea mai mare libertate umana este aceea de a-ti alege singur atitudinea." (Anonim) si "Sa ne gandim la libertate nu ca dreptul de a face ceea ce dorim, ci ca la oportunitatea de a face ceea ce e drept." (Peter Marshall)
Asadar libertatea si, implicit, disciplina tine in mod exclusiv de atitudinea mea ... de alegerea mea si imi pune inainte oportunitati extraordinare.
Avem exemple nenumarate in inaintasii nostri, avem Exemplul Suprem. Ne bucuram in vremuri ca acestea de tipuri de libertate pe care altii de-a lungul istoriei si le-au dorit, au luptat pentru ... si au sacrificat mult, extrem de mult.
Ce facem cu aceasta libertate? Cum ne bucuram de ea? Cum ne manifestam in ea? Decizia e si va ramane una personala pentru ca pentru actiunile mele, pentru modul meu de a fi, de a actiona ... raspunderea pentru mine ca intreg ... o am EU. Nimeni altcineva. Insa trebuie sa nu uitam faptul ca ceea ce suntem, ceea ce facem, modul in care actionam si gandim ... nu e doar la nivel personal, ci influenteaza direct sau indirect si pe cei din jurul nostru, pe toti cei cu care intram, mai mult sau mai putin, in contact. Interesante mi se par in acest context cuvintele lui Oscar Arias Sanchez care afirma urmatoarele: "Cu cat ne bucuram de mai multa libertate, cu atat mai mare este responsabilitatea pe care ne-o asumam, fata de ceilalti, precum si fata de noi insine.
Esti tu liber? ar fi o intrebare ce ar putea fi lansata azi ... insa pentru ca nu vreau sa ma opresc la jumatatea drumului ... pentru ca nu vreau sa las lucrurile neterminate ... continui si te intreb ... Ai o libertate disciplinata?
Ai niste oportunitati extraordinare azi ... totul tine insa de atitudine. A ta e cea corecta?

0 comentarii:

Search