loading... Nuante de diversitate!
12 septembrie 2013 | By: Kostinush

Putem trai...decent?!

   E multa incrancenare zilele acestea in Romania si nu numai, in ceea ce priveste situatia de la Rosia Montana,o "situatie" care exista insa de ceva ani si parca acum am descoperit cu totii ca ea exista ,parerea mea personala este ca s-a pornit o masinarie a mineritului care nu mai poate fi oprita ..de ce? Sunt interese mai mari decat putem intelege noi sau vrem sa intelegem ,interese care vin de dincolo de granitele acestei tari . Cu parere de rau, am inteles de ceva vreme ca nu am avut ,nu avem si nu cred ca vom avea prea curand o generatie politica integra si  puternica care sa lupte pentru binele acestei tari,al nostru. Ca sa fi o tara puternica sa iti impui termenii tai ,in mod obligatoriu trebuie sa fii o societate si o tara bine fundamentata finanaciar,oamenii acelei tari sa aiba un trai mai mult decat decent. Asa ceva in Romania nu exista si nu cred ca va exista prea curand,personal am ajuns la concluzia ca asta se doreste sa fim o natie tinuta intr-o stare de saracie lucie ,sa devenim niste brute care se sfasaie unele pe altele.
Vreau sa va povestesc experienta mea personala in ceea ce priveste o mina. Bunicii mei traiesc si ei in Apuseni ,aproape de mine care pe vremea comunismului functionau ...ca toate celelate. Toata zona aceea a fost distrusa,eu ca si copil am experimentat ce inseamna o poluare ...si asta la o oarecare distanta cred ca mai mult de 50km de Zlatna. La bunica mea niciodata nu se facea nimic,cumparam rosii,castraveti de la oras ,totul era ars. Venea cate o ploaie acida ,una era destul si nu mai era nimic de la pomii fructiferi la legume ,cartofii erau singurii care se mai faceau pentru ca nu-i asa erau in pamant. Dealurile aratau de la iesirea din primavara tot timpul de parca erau arse,intotdeauna s-a stat rau si la capitolul iarba...fanete pentru animale ,se cosea fiecare bucatica de loc ca sa aduni ceva nutret pentru iarna la animale .
Multe case au ramas de timpuriu fara omul de baza,barbatul murea de timpuriu 40-50 de ani din cauza muncii in mine. Multe familii sau chinuit si sau descurcat cam au putut in aceste situatii.
Abea acum dupa 20 de ani de cand sau inchis minele din zona aceea imi dau seama ce poluata a fost zona,pentru ca acum e de nerecunoscut ,atat iarba,atatea flori totul e schimbat in bine,an de an pomii fructiferi sunt tot mai plini,au inceput sa vina oameni din afara regiunii sa isi faca acolo resedinte de vara,de iesit la aer curat cum s-ar spune.
Insa acum 4 ani daca nu gresesc ,peste toata valea a trecut un fior de mare agitatie,dintr-o data toata lumea vorbea si era agitata ...de ce? Un fiu al satului ,vecin cu mine,profesorul Jude Emil,a cautat si el ceva la primaria comunei ceva acte pentru nevoile personale cand dintr-o data ia cazut ochii pe un act pe care era proiectat un drum
  in creierii muntilor ,mai sus de satul bunicii,drum ce trecea  in partea cealalta intr-un sat numit Certej,pe acolo pe vremuri se mergea la Deva ,peste munti era drumul mai scurt. A ramas uimit de ce drum se face,aprobat tot ,asa in mijlocul pustietatii...si cum e el ...curios din fire a inceput sa puna intrebari in stanga in dreapta,a inceput dintr-o data sa deranjeze.Si ..surpriza s-a aflat dintr-o data ca mina de la Certej avea planul sa puna sterilul pe partea vaii bunicilor mei,sus in munti si cu tot ce tine de asta ...cianurile veneau desigur. S-a dus vestea ca un fir rosu printre fii satului ,multi ajunsi oameni importanti si la judet cum spun batranii..si de aici a inceput lupta.
Cei care au vrut sa faca actiunea asta nu sau asteptat la o asa reactie ,sau facut intruniri la comuna Balsa unde s-a umplut sala de "fii satului" ,toti intr-un glas "NU VREM SA ARUNCA-TI GUNOIUL IN CURTEA NOASTRA". Reprezentantii minei au incercat sa ii convinga prin tot felul de mijloace,sa semneze ca sunt de acord,apoi au trecut la oferte de compensatii banesti.Supriza!!! nimeni nu a vrut un leu de la ei ,desi au facut oferte foarte generoase. Toti au strigat intr-un glas cum tatii lor au murit in mine,stim ce e poluarea si cine ne poate asigura ca ,daca vine o furtuna puternica sus in munti  nu se rupe digul ...pana la urma totul vine in jos.
Au plecat cu proiectul lor de minerit ,asa cum au venit...insa nu asta s-a intamplat la Rosia Montana,acolo din cate s-a auzit de cativa ani buni oamenii locului au semnat ca sunt de acord,au fost dezpagubiti cu sume uriase de bani,a aparut un cartier nou de case in Alba Iulia care se spune ca e a celor ce au coborat cu banii luati pe despagubirile de la Rosia. Insa banii sau terminat ,sa intretii o casa e destul de scump acum trebuie joburi.
Experienta mea cu poluarea miniera cam asta e ..se poate intinde pe zeci de ani si pe o zona intinsa..iar rata mortalitatii destul de mare. Ne vindem cum se spune un drept al nostru pe un blid de linte, de ce? Daca oamenii ar fi avut un trai decent nu ar fi luat nimic din ce acea mana cianurata le-a oferit caci pana la urma fiecare isi doreste o casa ,un trai decent iar aceasta firma miniera mascat,asta le-a oferit. Dar Statul Roman ce le-a oferit? Nimic.
O societate decenta ofera omului mai multe solutii viabile pentru un trai decent!

0 comentarii:

Search