loading... Nuante de diversitate!
31 decembrie 2016 | By: Misu Radovici

Bilant de ... nestemate!!!

     Ultima zi a anului aduce cu sine o premiera. Interesanta zic eu. De ce anume? E simplu. Pe blogul unde public citatele interesante pe care le intalnesc si care imi starnesc curiozitatea (si nu numai) si pe care decid sa le pastrez intr-o forma organizata si usor accesibila ulterior, Nestemate peste veacuri am inceput in urma cu destul de mult timp un proiect pe care l-am intitulat "Un gand pentru astazi". Ei bine, desi in anumite momente nu am putut posta sau poate din cauza altor proiecte care mi-au ocupat timpul am omis sa fac postarile zilnice, astazi "Gandul pentru astazi" atinge cifra 1000. Nu am planificatsa se intample asta ... ci pur si simplu s-a intamplat.
O calatorie minunata si impresionanta inceputa acum mult timp (cativa ani buni).
Acum ... in prag de sfarsit, respectiv, nou inceput (de an bineinteles) ma gandesc serios la a continua acest proiect sau a-l redefini pastrandu-i o forma relativ asemanatoare?
Oricum, ideea e faina ... iar eu mai am cateva ore timp sa ma gandesc cum o sa continue proiectul incepand de maine!
Important e ca o sa continue!!!
https://nestematepesteveacuri.blogspot.com/
21 decembrie 2016 | By: Misu Radovici

Redescoperire si redefinire!

MOTTO: "S-ar putea sa fie nevoie sa lupti de mai multe ori aceasi batalie pana cand o sa o castigi." (Margaret Thatcher)
Omul ... o fiinta pe cat de fascinanta pe de-o parte, pe atat de neinteles pe de alta. Omul o lupta continua ... cu el insusi, cu circumstantele si propriile obiceiuri! 
Toate obiceiurile, pana si cele rele, au parut a fi la inceput "prietenii" nostri, fiindu-ne, oarecum, de ajutor spunandu-ne noi in propria noastra constiinta. Motivatia este forta motrice din spatele obiceiurilor noastre. Asa ca e important sa stii ce si de ce te motiveaza. A fi motivat e ceva grozav, dar cateodata sa fii nemotivat e o unealta. O unealta pe care o folosesti pentru a-ti scuza dorinta de a pastra in tine sau in viata ta aspecte si/sau obiceiuri care stii ca intr-un fel sau altul nu te vor ajuta pe termen mediu sau lung insa de care depinzi pentru a te mentine intr-un "mood provizoriu" de aparent bine.
Da-mi voie sa iti spun ceva ... si sa fac asta in mod raspicat: FARA ACTIUNE CUNOASTEREA CONDUCE DOAR SPRE FRUSTRARE!
Trebuie sa iesi la actiune, trebuie sa nu ramai paralizat in demotivarea ta ... oricat de confortabil sau bine te simti (PE MOMENT). Insa nu poti face acest lucru oricum. Va trebui sa fii specific si realistic in ceea ce iti doresti. Deasemenea va trebui sa iti dai seama de cum poti face acest lucru. Nu spun ca e simplu insa chiar daca la inceput va fi extrem de greu ... trebuie sa stii ca acela e momentul in care nu trebuie sa renunti. Poate ca ai vrut sa incerci sa schimbi ceva, de multe ori, si intotdeauna ai renuntat cand te-ai lovit de primul obstacol. Te-ai obisnuit asa de mult cu acest aspect al renuntarii, incat acest nivel al renuntarii a ajuns atat de jos, astfel ca la cea mai mica opozitie, la cea mai mica pala de vant iti spui ca e prea greu si ca nu se merita efortul. Ei bine, in acele momente trebuie sa stii ca daca vei renunta (din nou) viata ta nu va fi mai buna, nu vei gasi in renuntare puterea de a face urmatorul pas ... ci din contra te vei afunda si mai mult!
Cu siguranta ca vei spune ca nu putea reusi sa iesi singur din pasa asta, iar ajutorul asa-zis specializat e oarecum out of the question. Dar cine spune ca trebuie sa treci prin asta singur? Cine spune ca trebuie sa te chinui de unul singur? Cu siguranta sunt oameni langa tine care iti observa starea, lupta si situatia. Si mai mult ca sigur ca au incercat intr-un fel sau altul sa ajute. Chiar daca ti se pare ca i-ai respins intr-un mod brutal, prin care i-ai indepartat, oarecum, de tine ... tu trebuie sa intelegi un lucru: ai nevoie de ei, iar ei sunt dispusi sa se implice. Arata-le ca apreciezi faptul ca ei incearca sa te ajute, exerseaza modalitati de a-ti stimula motivatia si de a incepe sa te misti inspre a-ti atinge scopul de mult uitat. Sunt ferm convins ca atunci cand si ceilalti vor percepe din partea ta aceasta dorinta de schimbare, cand vor vedea ca esti serios in a face ceva diferit vor fi din nou langa tine sprijinindu-te in aceasta calatorie de a-ti redescoperi motivatia, in aceasta calatorie de a te redefini.
Calatoria de a te redescoperi la nivel motivational si a te redefini ca persoana insa nu va fi usoara, asa ca nu te astepta la rezultate peste noapte dupa ce, poate, ai amanat acest aspect luni sau, poate si mai rau, ani. Specialistii spun ca pentru o schimbare de comportament la nivel de obiceiuri poate lua intre 66 si 250 de zile in functie de complexitatea acelei obisnuinte. Asa ca ingaduie-ti timp. Nu fii nerabdator cu tine insuti. Propuneti si atinge teluri realiste, la inceput mai mici si mai usor de atins pentru ca sa iti poti dezvolta ceea ce NASA (agentia spatiala americana) defineste ca MOMENTUM atunci cand se doreste a se lansa, in ciuda fortei gravitatiei, un obiect (racheta, satelit, etc) care spatiul extra terestru. Cultura japoneza cu care sunt familiar prin prisma jobului pe care il am propune un termen interesant pentru acest aspect: KAIZEN (imbunatatire continua cu pasi marunti) si/sau TPS (total production system - eliminarea a 7 tipuri de pierderi). Desi teoretic aceste aspecte se aplica la nivel de business sau de procese, nu vad de ce nu am putea sa il aplicam si in viata noastra de zi cu zi. Omul are de asemenea nevoie sa creasca, sa isi imbunatateasca abilitatile, sa relationeze mai bine, sa inteleaga mai bine ceea ce se intapla in mediul in care e asezat ... si, poate acum mai mult decat oricand, sa scape de "reziduurile negative" cu care se confrunta din ce in ce mai mult.
Afirma-ti rezolutiile luate, gaseste-ti un mentor care sa te ajute sa cresti si sa te dezvolti, care sa te ajute sa descoperi in propria ta fiinta talantii ingropati de propria-ti procrastinare. Fa din mentorul tau persoana care sa te responsabilizeze in ati face pasii, a te urmari in evolutia ta care a deveni acea persoana motivata si gata de a se implica la randu-i in a ajuta si a ridica pe altii.
Conecteaza-te la (cu) valorile tale, ce erau ascunse, sub atatea amanari si renuntari, bucura-te de noile tale valori, descoperite si dezvoltate chiar daca acestea sunt inca in stadii incipiente. Nu uita sa ramai fidel acelor valori care aduc in viata ta statornicie, tarie de caracter, dorinta de a trai o viata de semnificatie, moralitate si credinciosie.
Echipeaza-te pentru o lupta lunga, antreneaza-ti sufletul pentru a te putea bucura de fiecare mica batalie castigata, construieste-ti o fiinta sensibila, atenta si deosebita! Toate acestea te vor ajuta in a-ti atinge scopul, telul, tinta finala ... a deveni ceea ce a-i fost menit sa fii. Iar in momentele in care calatoria sau lupta ti se va parea grea, poate chiar dificila de-a dreptul adu-ti aminte de interesantele cuvinte ale lui John C. Maxwell care afirma ca: "Tu nu vei putea sa-ti depasesti provocarile incercand se le faci mai mici, ci crescand si dezvoltandu-te pe tine la o statura mai mare."
16 decembrie 2016 | By: Misu Radovici

Continua sa inaintezi!!!

Viata e o lupta constanta! Nu poti evita lupta asta. Uneori esti invingator, alteori esti infrant! Uneori reusesti sa cuceresti reduta dupa reduta in aceasta lupta a vietii, alteori parca bati pasul pe loc intr-un punct aparent nesemnificativ. Atunci cand intervine lupta aceasta de uzura ... atunci cand perioadele de lupta (fie ea emotionala, sufleteasca, spirituala sau de alta natura) persista pe un timp mai indelungat, te vei simti obosit, asaltat de un grad mare de uzura, probleme de diferite feluri sau cu manifestari sub diferite forme.
Iti vine sa strigi, sa urli ca nu mai poti, ca te-ai saturat si ca ai vrea sa lasi totul jos.
Fix-exact in acel moment cand iti vine sa renunti, cand parca simti ca toata lumea "fuge de sub tine", esti defapt cu mult mai aproape de a-ti atinge scopurile si/sau tintele propuse. In acel moment trebuie sa continui sa mergi, sa continui sa te afli in miscare, sa continui sa muncesti si sa iti indeplinesti atributiile, una din cele mai mari fiind acea de a continua sa fii om!
Cand ti se pare ca parca ai epuizat toate ideile, defapt tu nu faci altceva decat sa te deschizi la (inspre) nou, pentru ca in acel moment defapt tu vei incerca sa gasesti alte solutii decat cele "clasice" pe care le-ai "batatorit" de fiecare data obtinand poate rezultate mai mult sau mai putin scontate. In acel moment, noi idei, noi abordari mult mai ingenioase si, in general, mult mai puternice, iti vor invada sufletul si mintea, astfel incat sensibilitatea ta acutizata de situatiile aparent fara iesire sa fie deschisa si pregatita sa le primeasca.
Continua sa inaintezi, treci peste descurajarea ce poate sa-ti cuprinda (mai mult sau mai putin) fiinta si lasa-te dezvoltat cu fiecare pas, cu fiecare idee, cu fiecare abordare ce te conduce spre o "varianta mai buna" a propriei tale persoane.
Desigur ai putea sa te opresti, ai putea sa renunti chiar in momentul in care te afli extrem de aproape de telul propus si poti sa iti spui in sinea ta ca e deajuns, ca esti multumit si cu ce ai realizat (ai atins) pana in momentul respectiv, ca ai avut batalii victorioase, ca si daca renunti pierderile nu par a fi asa mari.
DAR ... una e sa castigi cateva batalii, sa te afli aproape de tel, si alta e iti atingi scopul final propus (sau sa castigi razboiul am putea spune). Ai atat de multe motive mult mai bune pentru a te forta chiar, pe tine insuti sa continui sa inaintezi, sa mergi, sa luptiastfe incat telul principal (primordial) sa fie atins, mai ales ca daca ai depus eforturi consistente si ai raspuns unor provocari dificile, atunci nu ai nici un motiv sa te opresti. Constiinta ta nu ti-ar da voie sa faci asta!
Sunt sigur ca in acel moment crucial orice om cu toate capacitatile intelectual-emotional-sufletesti functionale (indiferent de nivel) va alege sa isi reafirme angajamentul. Sunt mai mult decat ferm convins ca si o persoana incapacitata la unul din aceste nivel va rationa oarecum logic si-si va spune ca a "investit" deja prea mult pentru a renunta, chiar daca traim intr-o lume imperfecta ... in care e la ordinea zilei sa auzi/afli ca marea majoritate a oamenilor confruntati cu astfel de situatii aleg (din diferite motive pe care cu greu le-ai putea intelege sau rezona) sa renunte si sa se lase calcati in piciore de tavalugul vietii/societatii.
Tu nu trebuie sa fii unul dintre ei. Tu nu trebuie sa te dai batut! Tu nu trebuie sa renunti!
Continua sa muncesti, continua sa lupti. Azi e o zi buna sa incepi sa faci reale progrese (chiar daca mici), asa ca nu renunta sa inaintezi!
Continua sa aduci o contributie cu semnificatie in lumea ta!!!
Nu trebuie sa uiti niciodata ca cei franti vor putea intotdeauna sa iubeasca mai tare decat majoritatea celorlalti. Odata ce ai fost in intuneric, vei invata sa apreciezi tot ceea ce straluceste.
15 decembrie 2016 | By: Misu Radovici

Mergi mai departe ... chiar daca e greu!

In viata trebuie sa stim ca nu toate situatiile ne vor fi favorabile. Nu totul va fi roz. Odata ce invatam asta reducem semnificativ posibilitatea de a fi dezamagiti de societate, de ceilalti, de ... atatea si atatea alte aspecte care ne-ar putea provoca acest disconfort emotional, sentimental si, de ce nu, spiritual.
Chiar daca asa cum spuneam nici unul din noi nu poate evita aceste situatii exista totusi cateva lucruri pe care trebuie sa ni le amintim cand totul in jurul nostru pare ca merge pe dos (anapoda).
As vrea sa enumar doar cateva dintre ele, fara o anume semnificatie a ordinii in care sunt plasate, deoarece nu consider a fi important ordinea numerologica a prezentarii, cat interactiunea si complementarismul acestor aspecte.
Astfel intr-o ordine pur random as enumera urmatoarele aspecte pe care a trebui sa stim sa ne focusam:
1.In viata totul e temporar.
2.Durerea e parte integranta din crestere (a procesului de crestere).
3.Fiecare lupta oricat ar fi de mica sau nesemnificativa e, intr-un final, un pas inainte.
4.Cicatricile tale sunt simboluri ale tariei, rezistentei si capacitatii tale de a iesi invingator.
5.Ingrijorarea si propria deplangere nu schimba nimic.
6.Negativitatea celorlalti nu e (nu trebuie sa fie) problema ta.
7.Lucruri bune sau mai putin bune iti vor aparea pe calea vietii ... fii pregatit!
8.Cel mai bun lucru pe care poti sa-l faci e sa ... keep going!
Sigur mai sunt si alte aspecte care le-am putea include aici in aceasta lista ... insa pentru moment aceste 8 aspecte mi se par esentiale si in acelasi timp destul de complexe incat sa ne tina "on out toes" atunci cand suntem confruntati cu situatii ne favorabile, cu anxietati si depresii, cu lipsa de incredere in noi sau in abilitatile care ne-au fost daruite.
In acele momente ... cand ti se pare ca esti doborat, lovit si infrant ... atunci e momentul sa te ridici si sa spui "Pot sa continui. Bring it on!". Atunci cand te afli in cea mai intunecata noapte ... ATUNCI E MOMENTUL SA STRALUCESTI. Atunci cand toti cei din jur se uita oarecum compatimitori sau, de ce nu, in anumite cazuri, satisfacuti ca esti lovit, doborat sau uitat de toti din jur ... TREBUIE sa te ridici, sa zambesti ... si sa pasesti increzator mai departe, ASTA e cea mai tare chestie pe care o poti face ca OM.
Asa ca OMULE ... aminteste-ti in viata ca trebuie sa "never give up, never give in; just ... keep on going!".
Sper ca cel putin cativa din cele 8 apecte enumerate sa te ajute sa stralucesti in intuneric, dar mai mult decat atat SA FII (si sa ramai) OM!

Search