MOTTO: "S-ar putea sa fie nevoie sa lupti de mai multe ori aceasi batalie pana cand o sa o castigi." (Margaret Thatcher)
Omul ... o fiinta pe cat de fascinanta pe de-o parte, pe atat de neinteles pe de alta. Omul o lupta continua ... cu el insusi, cu circumstantele si propriile obiceiuri!
Toate obiceiurile, pana si cele rele, au parut a fi la inceput "prietenii" nostri, fiindu-ne, oarecum, de ajutor spunandu-ne noi in propria noastra constiinta. Motivatia este forta motrice din spatele obiceiurilor noastre. Asa ca e important sa stii ce si de ce te motiveaza. A fi motivat e ceva grozav, dar cateodata sa fii nemotivat e o unealta. O unealta pe care o folosesti pentru a-ti scuza dorinta de a pastra in tine sau in viata ta aspecte si/sau obiceiuri care stii ca intr-un fel sau altul nu te vor ajuta pe termen mediu sau lung insa de care depinzi pentru a te mentine intr-un "mood provizoriu" de aparent bine.
Da-mi voie sa iti spun ceva ... si sa fac asta in mod raspicat: FARA ACTIUNE CUNOASTEREA CONDUCE DOAR SPRE FRUSTRARE!
Trebuie sa iesi la actiune, trebuie sa nu ramai paralizat in demotivarea ta ... oricat de confortabil sau bine te simti (PE MOMENT). Insa nu poti face acest lucru oricum. Va trebui sa fii specific si realistic in ceea ce iti doresti. Deasemenea va trebui sa iti dai seama de cum poti face acest lucru. Nu spun ca e simplu insa chiar daca la inceput va fi extrem de greu ... trebuie sa stii ca acela e momentul in care nu trebuie sa renunti. Poate ca ai vrut sa incerci sa schimbi ceva, de multe ori, si intotdeauna ai renuntat cand te-ai lovit de primul obstacol. Te-ai obisnuit asa de mult cu acest aspect al renuntarii, incat acest nivel al renuntarii a ajuns atat de jos, astfel ca la cea mai mica opozitie, la cea mai mica pala de vant iti spui ca e prea greu si ca nu se merita efortul. Ei bine, in acele momente trebuie sa stii ca daca vei renunta (din nou) viata ta nu va fi mai buna, nu vei gasi in renuntare puterea de a face urmatorul pas ... ci din contra te vei afunda si mai mult!
Cu siguranta ca vei spune ca nu putea reusi sa iesi singur din pasa asta, iar ajutorul asa-zis specializat e oarecum out of the question. Dar cine spune ca trebuie sa treci prin asta singur? Cine spune ca trebuie sa te chinui de unul singur? Cu siguranta sunt oameni langa tine care iti observa starea, lupta si situatia. Si mai mult ca sigur ca au incercat intr-un fel sau altul sa ajute. Chiar daca ti se pare ca i-ai respins intr-un mod brutal, prin care i-ai indepartat, oarecum, de tine ... tu trebuie sa intelegi un lucru: ai nevoie de ei, iar ei sunt dispusi sa se implice. Arata-le ca apreciezi faptul ca ei incearca sa te ajute, exerseaza modalitati de a-ti stimula motivatia si de a incepe sa te misti inspre a-ti atinge scopul de mult uitat. Sunt ferm convins ca atunci cand si ceilalti vor percepe din partea ta aceasta dorinta de schimbare, cand vor vedea ca esti serios in a face ceva diferit vor fi din nou langa tine sprijinindu-te in aceasta calatorie de a-ti redescoperi motivatia, in aceasta calatorie de a te redefini.
Calatoria de a te redescoperi la nivel motivational si a te redefini ca persoana insa nu va fi usoara, asa ca nu te astepta la rezultate peste noapte dupa ce, poate, ai amanat acest aspect luni sau, poate si mai rau, ani. Specialistii spun ca pentru o schimbare de comportament la nivel de obiceiuri poate lua intre 66 si 250 de zile in functie de complexitatea acelei obisnuinte. Asa ca ingaduie-ti timp. Nu fii nerabdator cu tine insuti. Propuneti si atinge teluri realiste, la inceput mai mici si mai usor de atins pentru ca sa iti poti dezvolta ceea ce NASA (agentia spatiala americana) defineste ca MOMENTUM atunci cand se doreste a se lansa, in ciuda fortei gravitatiei, un obiect (racheta, satelit, etc) care spatiul extra terestru. Cultura japoneza cu care sunt familiar prin prisma jobului pe care il am propune un termen interesant pentru acest aspect: KAIZEN (imbunatatire continua cu pasi marunti) si/sau TPS (total production system - eliminarea a 7 tipuri de pierderi). Desi teoretic aceste aspecte se aplica la nivel de business sau de procese, nu vad de ce nu am putea sa il aplicam si in viata noastra de zi cu zi. Omul are de asemenea nevoie sa creasca, sa isi imbunatateasca abilitatile, sa relationeze mai bine, sa inteleaga mai bine ceea ce se intapla in mediul in care e asezat ... si, poate acum mai mult decat oricand, sa scape de "reziduurile negative" cu care se confrunta din ce in ce mai mult.
Afirma-ti rezolutiile luate, gaseste-ti un mentor care sa te ajute sa cresti si sa te dezvolti, care sa te ajute sa descoperi in propria ta fiinta talantii ingropati de propria-ti procrastinare. Fa din mentorul tau persoana care sa te responsabilizeze in ati face pasii, a te urmari in evolutia ta care a deveni acea persoana motivata si gata de a se implica la randu-i in a ajuta si a ridica pe altii.
Conecteaza-te la (cu) valorile tale, ce erau ascunse, sub atatea amanari si renuntari, bucura-te de noile tale valori, descoperite si dezvoltate chiar daca acestea sunt inca in stadii incipiente. Nu uita sa ramai fidel acelor valori care aduc in viata ta statornicie, tarie de caracter, dorinta de a trai o viata de semnificatie, moralitate si credinciosie.
Echipeaza-te pentru o lupta lunga, antreneaza-ti sufletul pentru a te putea bucura de fiecare mica batalie castigata, construieste-ti o fiinta sensibila, atenta si deosebita! Toate acestea te vor ajuta in a-ti atinge scopul, telul, tinta finala ... a deveni ceea ce a-i fost menit sa fii. Iar in momentele in care calatoria sau lupta ti se va parea grea, poate chiar dificila de-a dreptul adu-ti aminte de interesantele cuvinte ale lui John C. Maxwell care afirma ca: "Tu nu vei putea sa-ti depasesti provocarile incercand se le faci mai mici, ci crescand si dezvoltandu-te pe tine la o statura mai mare."