loading... Nuante de diversitate!
19 august 2010 | By: Misu Radovici

Intrebari? ...

De ce avem in viata noastra intrebari? De ce sunt ele parte integranta in viata noastra? De unde vin intrebarile? Cum s-au nascut ele? Intrebari ... intrebari ... intrebari!
Vorbeam acum cateva zile pe subiectul asta si m-a frapat oarecum sa aflu citind si studiind Scriptura faptul ca la inceput ... desi a fost Cuvantul ... nu au fost intrebari. Au existat afirmatii, sfaturi, concluzii, restrictii insa NU au existat intrebari. As putea spune privind spre Genesa 1 si 2 ca in acel "moment" initial a existat armonia perfecta.
Armonia intre Dumnezeu si creatie, armonia intre Dumnezeu si om si, de ce nu, chiar armonia intre om si creatie. Exista armonie ... armonie din care intrebarile erau inexistente!
Foarte interesant ca prima intrebare aduce si caderea ... iar caderea aduce cu sine noi intrebari! Drumurile se despart insa atunci cand vine vorba de motivatia din spatele intrebarilor ... Daca Dumnezeu intreaba: "Unde esti?" omul despartit de Dumnezeu si lipsit de prezenta Acestuia ... va pierde incet incet simtul "realitatii spirituale" astfel ca la o intrebare de genul "Unde esti?" va raspunde cu o intrebare de genul "Cine esti Tu?" ...
Estomparea recunoasterii entitatii divine este unul din rezultatul caderii ... a lipsei de credinta ... a lipsei unui fundament real si solid ... Daca "Scara Cerului" ar incepe direct de la cunoastere poate ca multi am considera despre noi insine ca suntem niste "mici genii" ... niste "scamatori inteligenti" care reusim prin abilitate personala sau prin iutimea mintii si mainii sa entuziasmam pe cei din jurul nostru ... audienta. Insa ... din fericire si pentru noi si pentru cei din jurul nostru ... fundamentul este unul sanatos, bine inchegat si stabilit ... iar noi "actorii" acestei piese numite "Credinta ... nadejde si dragoste" sau poate chiar "Cale ... Adevar si Viata" ... nu putem si nu avem voie sa permitem mintii noastre sa creada ca putem scurta oarecum drumul ... 
Lipsa unui fundament sanatos genereaza intrebari ... oarecum naive ... oarecum fara un fundament aparte sau care sa aiba un rezultat vizibil ziditor ... 
A avea un fundament sanatos nu garanteaza lipsa intrebarilor sau raspunsul rapid la acestea ... dar garanteaza o urcare din treapta in treapta ... inspre cladirea si maturizarea comportamentului nostru ... Vor mai exista de aici inainte multe tipuri de intrebari ... pe care le vom auzi ... pe care le vom pune ... sau care poate ne vor fi puse ... Vor fi poate multi sau poate mai putini, insa cu siguranta vor fi oameni care vor pune intrebari de genul: "Ce trebuie sa fac?"/"Ce trebuie sa facem?", "Cum se poate una ca asta?" "Esti tu imparat?" ... sau poate intrebarea intrebarilor ... "Ce este adevarul?" ... Raspunsuri vor putea fi date multe, cu sau fara explicatii ... cu sau fara argumente ... cu sau fara intelepciune ... insa imi vine acum in minte o afirmatie interesanta, provocatoare si plina de adevar ce poate servi drept raspuns pentru multe din aceste intrebari: "... Standardul lui Dumnezeu pentru viaţa creştină este iubirea duşmanilor, nimic mai puţin! ..." asta ne spunea Mitrut si ne reamintea in fiecare zi la Plopu, " ... Dumnezeu poate sa iubeasca ceea ce nu poate fi iubit!"
Ai intrebari azi ... El are si poate oferi raspunsuri ... daca ai timpul si rabdarea necesara de a astepta acest lucru ... intelepciunea de a-ti linisti mintea si duhul ... disponibilitatea de a accepta raspunsul primit ... si credinta de a merge mai departe in acest proces de crestere si maturizare in echilibru si armonie cu TATI. V. Redgrave spunea "Pune intrebarile potrivite si vei gasi raspunsurile potrivite." Asa ca fii intelept/inteleapta!

0 comentarii:

Search