loading... Nuante de diversitate!
9 septembrie 2013 | By: Misu Radovici

Foloseste ... durerea! Nu o irosi ...

Privesc in jurul meu si observ un lucru (defapt mai multe dar ma opresc acum la acesta) ... lumea ce ma inconjoara e invadata de durere. Durere sufleteasca, durere trupeasca, durere emotionala ... dureri de tot felul, la persoane de tot felul. Si cand spun asta nu ma refer doar la durerea ce e experimentata de lumea laica ... ci la durere in general ... manifestate sub diferitele ei forme de fiinta umana, de acele persoane de langa mine ... Valori morale si spirituale diferite, insa partasi deopotriva in a experimenta ... durerea. Fiecare dintre cei ce sunt in jurul meu reactioneaza diferit, traiesc diferit si se comporta diferit in acele momente, influentati bineinteles de trairile personale si de factorul moral al fiecaruia. Insa fie ca suferi in tacere sau te manifesti in cel mai zgomotos mod trebuie sa intelegi un lucru si anume acela ca pentru tine la fel ca si pentru oricare altul ... astazi strabat cuvintele lui Rick Warren: "Nu iti irosi durerea; foloseste-o in a-i ajuta pe altii."
Ai putea face asta? Ai putea ajuta pe cineva atunci cand tu suferi, atunci cand durerea, tristetea si suferinta te macina sentimental, emotional sau fizic? Incep sa observ in jurul meu ca SE POATE. Incep sa observ ca in ajutorarea celorlalti in astfel de situatii se pot gasi chiar remedii pentru propriile dureri, pentru propriile framantari, lupte sau, de ce nu, stari ce tind sa ne traga in jos. Este exact ideea pe care o prezinta si Hannah More atunci cand afirma ca: "Telurile te ajuta sa treci peste problemele de pe termen scurt.", insa va trebui sa luam aminte la un aspect: ATITUDINEA!
Poate credeti ca nu e un aspect atat de important, poate veti considera ca nu e un aspect atat de determinant insa trebuie sa luam aminte la cuvintele lui Thomas Jefferson care spunea ca: "Nimic nu îl poate opri pe omul cu o atitudine mentala corecta sa îsi îndeplineasca scopul. Nimic din lumea aceasta nu îl poate insa ajuta pe omul care are o atitudine gresita."
De-a lungul istoriei au existat persoane care s-au confruntat cu astfel de situatii ... iar unele persoane de-a lungul istoriei s-au confruntat chiar cu situatiile cele mai la limita in materie de durere, suferinta si ... situati limita. Insa chiar si in acele momente negre au gasit puterea de a se ridica deaspra acestor tipuri de situatii ... chiar si in acele momente Cineva a reusit sa inspire fiintelor lor putere, tarie de caracter si abilitatea de a ramane fermi in atitudinea lor. "Nimic altceva nu te va ajuta sa supravietuiesti decat constienta faptului ca viata ta are un scop. Cel care stie de ce traieste, poate indura aproape orice ..." spunea Victor Frankl in cartea lui "Finding Life's Meaning" dupa o experienta oribila in lagarele de la Auschwitz. Si ce poate fi mai oribil decat o astfel de experienta? Cum ai reactiona tu daca te-ai trezi intr-o astfel de situatie? Care ar fi atitudinea pe care ai aborda-o? Ar fi interesant sa te provoci singur la un raspuns in camaruta ta ... si sa dai acel raspuns in cel mai sincer mod posibil chiar daca stii ca acest raspuns il vei stii doar tu si ... EL.
Ei bine, stiu ca e asa de usor sa cedezi, stiu cat e de simplu si de usor sa ajungi sa te lamentezi, sa bocesti retras intr-un colt, imbufnat pe lumea intreaga, pe societate, pe cei din jur ... pe orice si oricine care nu reuseste sa ne faca sa ne simtim noi excelent. Intr-o oarecare masura inteleg atitudinea asta ... poate chiar i-as gasi argumente si justificari ... dar cel mai important lucru poate fi acela ce ne e prezentat de Warren Wiersbe in afirmatia lui: "In acele timpuri in care simti ca vrei sa cedezi pot fi timpuri de mari oportunitati, pentru ca Dumnezeu foloseste necazurile tale pentru a te ajuta sa cresti."
Nu ceda, nu te lasa doborat de durere si de necaz, ridica-te ... si nu uita, bineinteles, sa nu iti irosesti durerea ci sa o folosesti in a-i ajuta pe ceilalti!
Care ceilalti? Toti cei ce sunt in jurul tau ... toti cei ce constituie ... ceea ce ar putea fi numit generic "aproapele tau".

0 comentarii:

Search