loading... Nuante de diversitate!
21 iunie 2014 | By: Kostinush

Decizii...actiuni !

Ce decizii  iei in viata de zi cu zi ,chiar si in cele mai marunte si aparent nesemnificative situatii aceea esti ca persoana inauntru ,actiunile in afara sunt oglinda fiintei interioare. De aceea pe undeva faptele te dau de gol a ceea ce esti.  Poate schimba actiunea mea omul meu launtric? Legea celor 10 porunci vechi testamentala  se uita spre actiunea omului ,il arata pe el si eforturile lui. Gandirea era ca, prin actiunile din exterior poti schimba omul din interior,il pot face sfant,neprihanit ,curat in acord cu divinitatea. Daca se respectau toate ritualurile,toate poruncile ,faptele bune se transformau in sfintenie interioara,neprihanire.
Daca sistemul asta a ajutat va las pe voi sa decideti. Isus Christos a schimbat din radacini acest sistem pentru ca nu-i asa,pana la urma  nu a functionat. Aici este miracolul schimbarii! El a venit si a adus o noua lege ,un nou sistem ce a revolutionat intreaga gandire umana. Doar prin eforturile noastre umane nu putem fi neprihaniti, trebuie schimbata esenta si Isus Christos asta a facut.  Prin El suntem un om nou nascut din si prin El ,in Adevar. Aceasta schimbare este o taina care tine de relatia personala a fiecarui individ cu Cel ce schimba cu adevarat ,in esenta. Ei bine din aceasta noua esenta vin deciziile si mai apoi actiunile in exterior.
Asadar omul nascut din nou ia deciziile iar actiunile sunt o oglinda a acestei schimbari
.Insa daca acesta schimbare s-a intamplat deja in noi sa nu uitam asta !
 Am observat ca e asa de usor sa alunecam din nou in sistemul vechi de gandire: " trebuie sa facem cutare si cutare lucru  sa fim placuti inaintea Dumnezeului ceresc"; "dahh ,El are mila de noi ,si-a dat viata pentru noi ,da' si noi trebuie sa ne luptam cu pacatul ,sa nu cadem in ispita ,sa Il rasplatim ,sa facem numai lucruri bune inaintea Lui , este de datoria noastra sa traim frumos ca in lumina zilei ,ca de nu mania Lui va fi asupra noastra!"
  Aceasta este Credinta?  Un amestec zic eu letal intre Lege, care se bazeaza pe a face, pe efortul exclusiv uman si o mila ,iertare prin Isus Christos dar pana la un punct ,cu limite.  In cartea Romani gasim multe texte interesante (toata cartea e interesanta) insa un verset devine si mai interesant  Romani capitolul 6 vs" 11. Tot asa si voi insiva, socotiti-va morti fata de pacat, si vii pentru Dumnezeu, in Isus Hristos, Domnul nostru. "
Pana aici in acest capitol scrie despre aceasta noua lege ,cum prin Christos ,omul cel vechi a murit si s-a nascut unul nou  ,viu prin Cel ce este Viata ,om nou care nu mai are nici o treaba cu pacatul.Insa la un moment dat aici in versetul 11 ne aduce o avertizare , desi stiu ca la prima vedere nu pare asa. Aproape ca il aud strigand din intreaga lui fiinta pe apostolul Pavel ... "heyy destul ,nu mai traiti zi de zi cu frica pacatului in san,esti liber de el ,esti viu,neprihanit deja,poti trai linistit!"
 Trebuie sa ma socotesc mort fata de pacat,lege condamnare ! Aceasta decizie o iau eu . Ce cred ,ce imi spun,ce las pe altul sa imi spuna pentru ca realitatea este asta, sunt mort fata de omul vechi ,el nu mai traieste in mine si nimeni nu poate schimba aceasta realitate. Pot insa sa fiu inselat in ceea ce cred . Mai jos in versetul 16 apostolul Pavel zice ca daca ascult de cineva care spune altceva decat acest adevar ma fac rob aceluia de care ascult fie ca e vorba de robia pacatului care duce la moarte, dar aici vine partea si mai interesanta fie ca e vorba de o ascultare de cineva sau ceva care duce la o forma de neprihanire sau sfintire cu tenta sau iz de "self righteousness", adica la o intoarcere intr-un sistem falimentar de la bun inceput . Adica pot sa fiu rob ascultand de cineva care imi zice ca trebuie sa ma sfintesc ,sa fiu neprihanit, dar care propune metode pentru ca acest lucru sa se realizeze, eliminand din start faptul ca eu, ca persoana, SUNT DEJA considerat toate aceste lucruri prin ceea ce EL a facut DEJA pentru mine. Un rob nu este fiu ,iar noi suntem facuti fii prin Isus Christos care raman in casa Tatalui. 
Nu este asa ca devine interesanta Biblia?
Realitatea  este aceasta; sunt viu pentru Dumnezeu prin Isus Christos insa depinde de mine daca cred asta sau nu ,depinde de mine daca cred ca sunt fiu care este o realitate sau in continuare rob incercand mereu si mereu sa multumesc un stapan nemilos prin neprihanirea mea si eforturile mele.
Pe cine las sa imi hraneasca mintea? Pentru ca pana la urma deciziile mele de acolo vin si mai departe actiunile. Atentie, sunt doua robii: cea a pacatului si cea a neprihanirii (legalist vorbind) si stiti ce ?...nici una nu este de dorit ! Nu aceasta este realitatea! Pentru ca nu-i asa e mult mai bine sa fii liber in (prin) Cristos, sa fii un FIU/FIICA a neprihanirii.
Tu ce esti (ce alegi sa fii) Fiu sau Rob?

0 comentarii:

Search