loading... Nuante de diversitate!
7 februarie 2011 | By: Misu Radovici

Arheologia ma ajuta sa inteleg! Pasi inspre descoperirea lumii biblice ...

E interesant de aflat cum din punct de vedere istoric ... geografic, arheologic se poate acum descifra o civilizatie ... si se poate intra in culturi de mult apuse ... sau de ce nu in culturi de o vechime demna de invidiat ...
De multe ori am vrea sa aflam mai multe detalii despre popoarele din timpurile biblice, despre modul lor de viata si atat de multe alte lucruri ...
Ei bine intr-o destul de mare masura arheologia a rezolvat aceasta dorinta de cunoastere ...
Secolul al 19lea si, mai ales, secolul al 20lea a scos la iveala ... un boom al descoperirilor astfel incat in momentul de fata avem destul de multa informatie la dispozitie care sa faca lumina in anumite "unghere" ale Bibliei.
Pentru astazi va popun o poza cu shekelul iudaic (sheqel in Imperiul Akkadian, šiqlu or siqlu la evreiשקל‎  sau forma lui de plural shekelssheqelssheqalim שקלים‎ la acelasi popor)
Foarte interesant e ca la inceput aceasta "unitate de masura" facea referire la greutate si reprezenta apx. 11 grame si prima ei mentionare apare in Mesopotamia in jurul anului 3000 iC.
Atestarea etimologica a cuvantului apare pentru prima data in perioada domniei lui Naram-Sin din Imperiul akkadian (sau Imperiul Noului Babilon) in jurul datei de 2150 iC ... pentru ca in 1700 iC sa fie recunoscuta la nivel oficial in scrierea "Codul lui Hammurabi" ... Shekelul a devenit apoi comun mai multor popoare semitice vestice ... moabitii, edomitii si chiar fenicienii folosindu-l ca moneda si/sau unitate de masura a greutatii. Monetaria Punica (cartagineza) avea la baza shekelul ca mostenire a stramosilor canaaniti.
Cuvantul aramaic al shekelului "tekel" ii apare scris in mod simbolic
lui Belshazzar in timpul unui banchet regal, in conformitate cu cuvintele spuse/scrise in cartea lui Daniel. 
Dar ... "marturii" despre shekel avem si din timpuri mai apropiate de noi decat acestea. Astfel shekelul de argint tyrian (din Tyr) era modalitatea de plata a taxei la Templul din Ierusalim si se sugereaza de catre cercetatorii biblici ca fiind moneda in care a fost platit Iuda atunci cand se mentioneaza "cele 30 de monede de argint" din Noul Testament. 
Shekelul tyrian a fost mai apoi inlocuit ca instrument de plata a taxei la Templu de shekelul ierusalimic in anul 66 dCin timpul primei revolte iudaice impotriva Romei, iar in timpul revoltei lui Bar Kokhba impotriva aceluiasi imperiu (132-135 dC), iudeii au trecut la folosirea shekelului de tip Bar Kochba.
Cum a ajuns sa fie cunoscut in lumea moderna?
Pai ... raspunsul e simplu ... s-a pastrat sub forma shekelului vechi si, mai nou, din 1985 sub forma shekelului nou ca si moneda in Israel si regiunea Palestinei ... iar in limba engleza a intrat odata cu traducerea Bibliei in acea limba, prin intermediul cartii Genesa.

0 comentarii:

Search