loading... Nuante de diversitate!
9 decembrie 2012 | By: Misu Radovici

Despre judecata (sub diferite forme) ...

Judecata ... un cuvant cu atatea intelesuri, manevrat in atatea feluri ...
Daca te-as intreba ce intelegi prin judecata ... e posibil sa imi raspunzi in diferite moduri ...
Ai putea sa imi spui ca reprezinta abilitatea de a gandi ... de a te relationa la ceea ce se intampla in jurul tau ... pentru ca nu-i asa atunci cand judeci aceste situatii, atunci cand te gandesti la ce se intampla ... incerci sa obtii un raspuns.
Dar ce se intampla atunci cand ... nu reusesti sa gasesti acel raspuns? Sa existe oare posibilitatea de a judeca faptul ca ceva sau cineva te impiedica sa obtii acel raspuns? E foarte interesant ... cum de fiecare data incercam sa gasim acest rapuns ... la sau in altii. Suntem asa de obisnuiti sa cautam "vinovati" ... sa aratam cu degetul catre acestia si sa mergem mai departe.
Cate rani am lasat oare in urma? Cate persoane se afla pe "hit list-ul" tau? Cate au trecut pe acolo?
Daca te numesti ... asa cum afirmi ca te numesti ... atunci trebuie sa ai acea asemanare cu Cel a carui identitate ti-o asumi, pentru ca nu-i asa daca numesti pe cineva Tata trebuie sa iti si insusesti din caracteristicile Acestuia. Si cum "Dumnezeu, in adevar, n-a trimis pe Fiul Sau in lume ca sa judece lumea, ci ca lumea sa fie mantuita prin El."
(Ioan 3:17) ... aceasta caracteristica ar trebui sa fie una primordiala si esentiala ... mai ales in cineva ca tine sau ca mine.
Insa cat de greu e ... cat de greu poate sa fie mai ales atunci cand exista posibilitatea sa te judeci pe tine sau pe altii ... Antoine de Saint Exupery spunea atat de interesant ca: "A te judeca pe tine insuti este mult mai greu decat a-i judeca pe altii, daca ajungi sa te judeci cum trebuie, inseamna ca esti intr-adevar un om intelept."
Judecata ... si mai apoi intelepciune ... Nu-i asa ca incepe sa fie cu adevarat "puzzle"?
Revenind la versetul 17 din Ioan care ne spune ca Fiul nu a fost trimis pentru a judeca, ci pentru a mantui si coroborand acest lucru cu asa-numitul verset "de aur" care vorbeste de faptul ca El a fost trimis deoarece Dumnezeu a iubit atat de mult lumea ...
Judecata ... intelepciune ... iubire ... 
Ciudat cum anumite lucruri care in mod normal nu ar avea cum sa aiba o logica impreuna se aseaza in modul cel mai complex pentru a completa un tablou superb ... si complet. "Cu cat judeci mai mult, cu atat iubesti mai putin." spunea scriitorul francez Honore de Balzac. Si nu-i asa ca aceste cuvinte te provoaca la cel mai inalt nivel? Sau cel putin te pune in postura sa "judeci" putin mai altfel ... lucrurile, deoarece acest lucru ar trebui sa te invete un lucru la fel de interesant: "Nu judeca fiecare zi dupa recolta avuta ci dupa semintele pe care le-ai plantat." (Robert Louis Stevenson)
Judeca bine, intelept ... planteaza ... dar ai grija ce si cum plantezi ...

0 comentarii:

Search