loading... Nuante de diversitate!
9 noiembrie 2013 | By: Misu Radovici

Prieteni si ... prietenii!

Prieten ... prietenie ... sa fii un prieten adevarat ... sa fii omul de langa cineva (mai mult sau mai putin) drag tie! Ce e ... ce reprezinta pentru mine, pentru tine sau pentru fiecare dintre noi un prieten? Ce fel de oameni te inconjoara, pe cine consideri (iti sunt) prieteni? Cum trebuie sa fie o persoana ca sa fie prietenul tau ... sau ca tu sa fii pritenul acelei persoane? Sunt multe astfel de intrebari care put fi puse ... iar raspunsurile pot fi variate si, de ce nu, multiple fiind oarecum influentate de sistemele de valori ale fiecaruia si de atitudinea si modul de a fi abordat in viata. Prieteni de context, prieteni de "vreme buna" ... prieteni de conjuctura ... cu totii am avut mai mult sau mai putin astfel de persoane in jurul nostru. Nu a fost un sentiment foarte placut sa vezi modul in care aceste persoane pretindeau sa fie apropiate de tine doar pentru ca mai apoi sa te trezesti abandonat singur in adversitate, tradat sau chiar lovit tocmai atunci cand poate ai fi avut mai multa nevoie de suport si ajutor. Ei bine citeam in zilele trecute niste cuvinte definitorii referitoare la prieteni si prietenie. cuvinte exprimate de William Arthur Ward si care spun ca: "Un prieten adevarat iti stie slabiciunile, dar iti arata punctele tari; iti simte temerile dar iti intareste credinta; iti vede anxietatile dar iti elibereaza spiritul; iti recunoaste dizabilitatile insa iti emfazeaza posibilitatile." Am ramas oarecum pe ganduri pentru ca asa imi si imaginam prietenul adevarat si sincer cred ca de astfel de oameni avem nevoie sa fim inconjurati. Nu e prima data cand citesc astfel de pasaje, nu e nici prima data cand astfel de cuvinte ma motiveaza sa fiu si sa ma comport in acest mod fata de persoanele ce le consider a fi prietenii mei (si nu numai). Nu as putea spune ca am foarte multi prieteni, desi nu duc lipsa de persoane in jurul meu. Insa a fi prietenul cuiva, a accepta pe cineva in viata ta ca si prieten ... e un lucru deosebit, extraordinar si, in acelasi timp, intim. Poate va veti intreba cum adica ... E simplu ... si poate ilustratia cea mai potrivita sunt cuvintele unei persoane necunoscute mie care insa spunea ca "Un prieten e cineva care iti cunoaste cantecul inimii si care ti-l canta atunci cand tu l-ai uitat/nu ti-l mai amintesti." sau ilustratia oferita de cuvintele lui Walter Winchell "Un prieten adevarat este acela care intra cand toti ceilalti ies."
Nu poti pretinde persoanelor din anturajul tau sa iti fie prieteni apropiati si devotati daca tu, la randul tau, nu esti dispus sa arati cel putin acelasi devotament, acelasi commitment fata de ei ... nu poti pretinde cuiva sa fie prietenul tau daca tu nu esti dispus sa fii unul.
Cineva a facut insa gestul acesta de a te numi prieten, de a trece peste slabiciunile tale, temerile tale, anxietatile pe care poate le-ai manfestat ... mai mult a rupt si barierele dizabilitatilor si ti-a soptit in cel mai tainic mod ... cu ambele brate larg deschise si intinse ca va fi PRIETENUL TAU pentru totdeauna. El nu ti-a cerut nimic inainte, dar ti-a daruit totul, nu te-a obligat la nimic, insa a renuntat la tot pentru tine. A ales sa iubeasca, sa daruiasca si sa stea langa fiecare dintre noi atunci cand poate nimeni nu mai voia sa aiba de-a face cu noi sau sa ne cunoasca ... El a ramas loial ... si ne-a iubit cu o iubire vesnica. Si asa va fi si mai departe ...
Nu ai vrea sa fii si tu un astfel de prieten? Nu trebuie sa iti fie teama ca poate nu te vei descurca sau ca poate vei esua. Principiul prieteniei e simplu si poate fi ilustrat intr-un mod extraordinar de cuvintele lui Ralph Waldo Emerson care spunea ca "Esenta prieteniei sta în integritate, generozitate si incredere deplina. Ea nu poate banui sau incuraja infirmitatea. Singurul fel de a avea prieteni este de a fi prieten."
Astazi ai inainte o provocare ... astazi iti sta in fata posibilitatea de a fi (deveni) un prieten adevarat, un prieten de nadejde. "Un prieten adevarat iti stie slabiciunile, dar iti arata punctele tari; iti simte temerile dar iti intareste credinta; iti vede anxietatile dar iti elibereaza spiritul; iti recunoaste dizabilitatile insa iti emfazeaza posibilitatile." (William Arthur Ward)

0 comentarii:

Search