loading... Nuante de diversitate!
19 august 2017 | By: Misu Radovici

Farame de istorie!

Într-o zi precum aceasta, la 19 august 1881, într-un sat din România, care nici nu era trecut pe hartă, Liveni (ţinutul Dorohoi, judeţul Botoşani) s-a născut un copil pe nume George Enescu, personaj de geniu, mare violonist, pianist, compozitor şi un excepţional profesor de muzică. A fost considerat cel mai important muzician român şi unul dintre cei mai proeminenţi muzicieni de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi din prima jumătate a secolului al XX-lea. 
A fost al optulea copil al părinţilor săi, care pierduseră alţi şapte înaintea lui, el fiind singurul care nu a murit în copilărie. Copil minune, Enescu a manifestat încă din copilărie o înclinaţie extraordinară pentru muzică, începând să cânte la vioară încă de la vârsta de 4 ani, iar la vârsta de 5 ani apărea în primul său concert. 
Eram, dacă-mi amintesc bine, un copil silitor și chiar destul de conștiincios. La patru ani știam să citesc, să scriu, să adun și să scad. Nu era meritul meu, căci îmi plăcea învățătura și aveam groază de aproape toate jocurile, mai cu seamă de cele brutale; le găseam nefolositoare, având simțământul că pierd timpul; fugeam de zgomot și de vulgaritate, iar mai mult decât orice simțeam un fel de spaimă înnăscută în fața vieții. Ciudat copil, nu?” spunea despre sine marele om de muzica.

Multumim ca ai pus Romania pe harta! Multumim ca suntem cunoscuti prin tine!

0 comentarii:

Search