loading... Nuante de diversitate!
2 februarie 2018 | By: Misu Radovici

Oglinda, oglinjoara ...

Sunt ferm convins ca majoritatea dintre voi ... sunteti mai mult sau mai putin fascinati de ... OGLINDA!
Focuseaza-te pe ceea ce vrei sa devi, nu pe locul in care esti astazi!
Ei bine, vreau sa va spun ca pe langa multele aspecte ale vietii noastre in care integram oglinda, ea poate ajuta si la aspecte care probabil nici nu le banuiti. Iar unul dintre ele este ... dezvoltarea obiceiurilor practice ale gandirii reflective!!!
Acum poate ca in mintea voastra se naste o intrebare de genul: "ce Dumnezeu mai e si asta?", iar reactiile din jurul vostru sa fie pe cat de diferite, pe atat de diverse. Dar sunt ferm convins ca marea majoritate dintre voi are doar idei vagi despre acest aspect.
Dar asta nu ar trebui sa fie un impediment mai ales daca tinem cont de un motto interesant exprimat de Karl Popper care afirma ca: “Adevarata ignoranta nu este absenta cunoasterii, ci refuzul de a o dobândi.” Asa ca hai sa ... ne uitam in oglinda si ... sa exploram putin acest aspect!
Practica gandirii mature (reflective) este un obicei ce se formeaza atunci cand te gandesti (cercetezi, inveti, planifici) in profunzime la ceea ce (vrei sa) faci si apoi in aplicarea a ceea ce inveti in urma planificarii in actiunile pe care urmeaza sa le faci. Acest lucru iti va permite deasemenea sa generezi (si gestionezi) intelegerea a ceea ce ai facut si, daca esti intelept, sa inveti ceva din experienta asta. Persoanele care folosesc acest tip de gandire reflectiva au tendinta sa fie persoane mai eficiente (si, de ce nu, eficace) decat restul persoanelor.
Poate ai tendinta de a te subaprecia ... sau crezi ca aspectul acesta trebuie sa fie neaparat unul nativ. Ei bine, NU! Nu e asa ... Nimeni, da, niciunul dintre noi nu ne nastem cu aceasta abilitate. Iar vestea interesanta pentru tine e ca acest aspect poate fi invatat, deoarece, si acesta, ca multe alte aspecte ale vietii cotidiene, este (doar) o (alta) abilitate sau, daca vreti, ca tot e la moda, skill!
Exista cativa pasi (nu singurii, pentru ca nu vreau sa transform aspectul asta in unul de tip "lege") pe care trebuie sa ii incluzi in drumul tau spre dezoltarea acestui aspect al gandirii reflective:
1.Citeste cat mai multe despre subiectul despre care vrei sa inveti sau care te intereseaza (din domeniul tau de interes)
2.Intreaba-i pe ceilalti despre modul in care ei fac anumite lucruri si de ce au ales sa le faca asa
3.Priveste si observa ceea ce se intampla in jurul tau
4.Observati emotiile, ceea ce le genereaza si modul in care trebuie (ar trebui) sa te ocupi de cele cu efect negativ-nociv
5.Discuta despre punctele tale de vedere si experientele personale cu cei din jur (pe baza argumentata si in sens constructiv)
6.Gandeste-te la ceea ce ai facut pana in prezent, ce ai invatat din toate aceste
7.Cum ai proceda daca te-ai confrunta din nou atat cu o situatie similara, cat si cu una noua, nemaintalnita pana atunci.

Chiar daca gandirea este un aspect important, e clar ca nu e singurul aspect al practicii gandirii reflective. E important sa-ti asezi bazele experientei la care vrei ajungi atat in contextul teoretic al acesteia, dar cu atat mai mult pe aplicabilitatea practica a acestui aspect.
E o lectie pe care sunt sigur ca vrei sa o inveti! Sunt sigur ca vei voi sa iti dezvolti aceasta abilitate si sa o cunosti (stapanesti) cat mai bine. De ce? Pentru ca viata iti va pune inainte un aspect interesant daca e sa ne luam dupa cuvintele lui Antoine de Saint-Exupery care spune ca “Nu cunoastem decât ceea ce îmblânzim. Iar oamenii nu mai au timp sa cunoasca nimic." Concluzie relativ ... crunta??? Poate ca da!
Se stie ca sunt o persoana careia ii plac intrebarile si de cele mai multe ori in urma intrebarilor am avut parte de raspunsuri extraordinare, asa ca permitem sa continui cu o alta intrebare ... de ce crezi ca aceasta concluzie e relativ crunta? De ce crezi ca e CHIAR asa (ca sa intaresc putin intrebarea daca, poate, cumva nu esti deplin incredintat)?
Raspunsul vine tot din lumea literelor acolo unde Gabriel Garcia Marquez afirma ca: “Vor exista mereu oameni care te vor rani, asa ca trebuie sa-ti pastrezi încrederea si doar sa ai mai multa grija în cine ai încredere si a doua oara.”, iar Francois Rabelais afirma ca: “Valorezi atât cât te apreciezi.
Pffff ... what a mind job!!!!!
Ce poti face in acest caz? Cum te poate ajuta gandirea reflectiva? Te invit sa te reintorci la apectele prezentate si sa le aprofundezi. Mai mult decat atat sa dezvolti si sa pui in practica si altele conexe pentru ca asa cum spuneam nu vreau sa creez sabloane pe care oamenii sa le foloseasca drept "legi universal valabile de tip unic". E timpul sa accentuam unicitatea noastra a fiecaruia, pentru ca fie ne place, fie nu, am fost creati sa fim unici, astfel incat putine aspecte sunt "retete general valabile tuturor". Dezvolta-ti unicitatea, dezvolta-ti abilitatea de a gandi si de a aplica practice ceea ce gandesti, stii sau ai invatat, dezvolta o atitudine potrivita, corecta si morala fata de TOT ceea ce te inconjoara.
Cu alte cuvinte ... FII ORIGINAL! Oricum reflexia din oglinda e a ta proprie nicicum a altcuiva! Reversul (daca poate ti cu tot dinadinsul)? Il gasim in cuvintele lui Schopenhauer care afirma ca “Pierdem trei sferturi din noi însine în încercarea de a fi ca alti oameni.” Sau sa aratam ca altii ... sau sa ii imitam pe altii sau sa ne comportam ca altii, sa vorbim ca altii ... si lista poate continua.
Sa fii provocat in viata e inevitabil, sa fii infrant e optional.
Oglinda (reflexia si/sau reflectia) poate fi un martor tacut, un invatator si un sfatuitor excelent atunci cand in tine s-a inradacinat gandul acesta de a progresa, de a creste! Cum poti face asta? Ia ca sfat, printer altele, si cuvintele lui Seneca a caruia afirmatie poate fi, in acest context, absolut geniala: “Ataseaza-te de cei care te pot face mai bun si primeste-i pe cei care, la rândul tau, îi poti face mai buni.

0 comentarii:

Search