loading... Nuante de diversitate!
14 decembrie 2009 | By: Misu Radovici

Crestinismul - izvor de miracole si conflicte!

Daca totul s-ar desfasura la nivel de basm sau poveste ... atunci ar fi trebuit sa incep cu o sintagma de genul "A fost odata ca niciodata ..." insa crestinismul reprezinta realitatea cotidiana pentru o majoritate covarsitoare de populatie la nivel mondial. Un sistem care a fost propavaduit, acceptat, respins, prigonit, reformat, dezvoltat, atacat, combatut ... Si totusi la o privire de ansamblu putem afirma faptul ca acest sistem de valori - crestinismul - reprezinta acum in prag de sarbatori - o "poveste" adevarata. 
Deci ... A fost odata ca niciodata ... un Dumnezeu care a creat cerurile si pamantul, a creat toate lucrurile vazute si nevazute, dar maiu presus de toate a creat ... omul dupa chipul si asemanarea Sa. Omului i-a dat posibilitatea de a alege ... si a ales. A ales sa cada, sa se departeze, sa se instraineze. Istoria si-a urmat cursul si paradoxal ... Dumnezeu il cauta pe om, desi poate logic si corect ar fi fost ca omul sa se indrepte spre Dumnezeu. Urmeaza o istorie tumultoasa cu urcusuri si coborasuri, cu regi, profeti, razboaie, impartiri teritoriale, constructii maiestuoase ... insa de prea multe ori cu o inima goala si ritualuri care incet incet isi pierd adevaratul sens.
Intr-un astfel de context Dumnezeu decide sa intervina pentru schimbarea interiorului in detrimentului afisarilor religioase exterioare. Astfel ca la cumpana dintre veacuri un inger vesteste nasterea "Unsului" unei fecioare din Nazaret care plina de inocenta fiind accepta darul acesta minunat. Astfel ca in lumea noastra se naste un Prunc care va genera atat un izvor de miracole cat si un izvor de conflicte.
Un Prunc care a starnit miracole inca de la nasterea LUI ... miracole ca celebrarea triumfala oferita de ingeri pe campiile Betleemului, sosirea magilor care au urmat timp de mai multa vreme o stea, cantari de lauda in Templu, discutiile purtate in Templu cu mai marii vremii ... un Prunc care va deveni Om si care isi va extinde lucrarea la nivelul a 12 persoane pe care le-a ales, care l-au urmat si in care EL a ales sa isi investeasca viata. Timp de aproximativ 3 ani si jumatate EL impreuna cu ucenicii Sai au strabatut teritoriul israelian fiind un izvor de miracole pentru contemporanii LUI, vindecari, miracole de inmultire a hranei, invieri din morti, propavaduiri pline de har si de putere. 
In acelasi timp acest Om a fost si un izvor de conflicte ... deoarece propavaduia iubirea vrasmasilor, condamna deschis ritualurile goale si lipsite de efect ale contemporanilor Sai, ierta pacatele celor care veneau la EL si acceptau ceea ce El avea de oferit.
A fost tradat, judecat, batjocorit si omorat pe o cruce romana de multimea care L-a aclamat ca pe un rege ... insa a produs miracolul suprem prin invierea Sa din morti, si-a imputernicit apostolii si ucenicii sa duca mai departe mesajul Sau, mesajul miracolului suprem - IMPACAREA OMULUI CU DUMNEZEU PRIN ISUS CRISTOS!
Insa dupa cum aceste miracole erau disponibile si accesibile prin activitatea misionara de propavaduire a vietii parca in mod natural a urmat conflictul ... conflictul raului impotriva binelui. Prigoane, executii, "distractie de arena", sangele martirilor a brazdat regiunile cunoscute ale pamantului in care si-a facut loc aceasta noua miscare "Crestinismul (Urmasii lui Cristos)". Cu timpul starea conflictuala la nivel de guvernare romana va lua sfarsit insa se va perpetua sub alte diferite forme. Erezii, lupte de idei, schisma totul parea sa subrezeasca un sistem care incepea sa isi intareasca puterea socio-politica insa slabea sistematic la nivel conceptual si duhovnicesc. Afirmatii ca "aur si argint n-am dar ce am iti dau: In Numele lui Isus ridica-te!" erau de domeniul trecutului ... puterea apostolica nu se mai manifesta prin vointa divina cu ajutorul Duhului Sfant, ci prin vointa suveranilor - regi, imparati - lumii prin si cu ajutorul armelor. 
Cruciade, maceluri, intoleranta, inchizitie, witchhunt-uri ... au aruncat de-a lungul timpului o lumina nu tocmai placuta asupra crestinismului. Ascensiunea Islamului si a Imperiului Otoman a facut ca cel putin la nivel ideologic si afirmativ sa se incerce o strangere a randurilor, insa societatea feudala, individualista a continuat sa creeze disensiuni politice, sociale, ideologice si chiar spiritual-religioase.
Reforma, prin reinstituirea conceptelor de "Sola fide" sau "Sola Scriptura", a fost semnalul ca Dumnezeu se implica pentru readucerea valorilor esentiale din invatatura cristocentrica> Miscarile reformat-protestante si mai apoi neoprotestante a fost mijlocul pe care Dumnezeu L-a folosit de a reaprinde "focul" in inima oamenilor. Dumnezeu a ales sa redeschida izvorul de miracole pentru cei pe care ia dorit mereu aproape.
Nasterea natiunilor moderne, prabusirea anumitor sisteme politice a fost semnalul la "trezire" pentru multe suflete care poate in mod inconstient tanjeau dupa Dumnezeu desi traiau intr-o stare de "latenta" spirituala.
Conflictele vor fi mereu prezente in jurul nostru ... ele vor incerca sa "macine" temelia initiala a ideilor propagate de Cristos si mai apoi de apostoli si ucenici, foarte probabil ca imixtiunile stat-biserica si viceversa vor continua ... insa mesajul important de retinut pentru un copil al lui Dumnezeu trebuie sa ramana acesta: miracolul nasterii Domnului, al mortii si invierii LUI, al faptului ca EL e prezent alaturi de noi si in viata noastra pana la sfarsitul veacurilor, miracolul faptului ca EL locuieste in noi, miracolul restaurarii conditiei umane din robia pacatului, miracolul unei fapturi noi in Isus Cristos, miracolul unui Mijlocitor intre Dumnezeu si noi, miracolul nasterii din nou sunt si vor fi intotdeauna deasupra oricarei incercari de conflict sau stare conflictuala propagata din exteriorul sau interiorul unei miscari care a atins milioane si milioane de suflete.
In acest timp (sezon) al miracolelor ... sa continuam sa credem ca aceste miracole vor continua sa fie prezente in lume in ciuda tuturor impotrivirilor si circumstantelor negative.
Sunt o persoana cu un pumn plin de vise si o inima plina de Dumnezeu si astazi, in clipele acestea, te indemn sa accepti in viata ta "miracolul Isus", miracolul care poate sa schimbe, poate sa transforme, poate crea in si prin viata ta UN NOU MIRACOL!
Nu te indoi nici o clipa, in ciuda tuturor conflictelor, interioare sau exterioare, ISUS TE IUBESTE!
EL vrea ca tu sa fi un miracol! 
"A fost odata ca niciodata ..." poate sa reprezinte o noua "poveste adevarata" ... povestea vietii tale cu Dumnezeu ...
Accepti provocarea?     

0 comentarii:

Search