loading... Nuante de diversitate!
14 februarie 2014 | By: Kostinush

14 februarie...o zi in rosu!

14 februarie o zi plina de semnificatie pentru crestinii de pretutindeni . Astazi sa cade  ne reamintim de Sfantul Valentin,cine a fost el si pana la urma ce este cu ziua asta ...Valentine Day.
Sfantul Valentin sauValentin din Terni s-a nascut in anul 175 la Interarma(Terni astazi in Italia). A fost episcop aici in aceasta localitate iar marturia vietii lui de credinta a fost una deosebita. Un remarcabil propovaduitor al Evangheliei, vorbirea lui fiind
presarata si cu minuni si vindecari. Este atestat istoric ca fiul vestitului filosof Craton ,Cherimon a fost vindecat de o boala grea in urma unei nopti de rugaciune facuta de episcopul Valentine . In urma acestei vindecari totale si complete a lui Cherimon intreaga familie inclusiv filosoful Craton s-au botezat si trei discipoli ai filosofului. Insa acest om deosebit a atras atentia autoritatilor romane din acea vreme conduse de imparatul roman   Marc Aureliu sub un alt aspect. A incalcat voit o lege data de imparat care interzicea casatoria religioasa    dintre un barbat si o femeie . Se credea ca barbatii necasatoriti vor lupta mai bine in razboaie decat cei casatoriti si cu toate acestea episcopul Valentin a efectuat pe ascuns casatorii considerate ilegale de autoritati.Nu a fost o perioada usoara pentru crestini pentru ca ne aflam exact in timpul persecutiilor imparatului Marc Aureliu . Asadar iata-ne in noaptea de 14 februarie ,noaptea in care a fost arestat din ordinul prefectului Placid Furius si ucis in secret,la varsta de 100 de ani, de teama rascoalei populatie din Terni. In aceeasi zi  impreuna cu episcopul Valentin au mai fost ucisi trei dintre dicipolii lui Craton ,Procul,Efiv si Apolonie . Aceste martiriuri sau intamplat in anul 273 . De ce au ales aceasta perioada autoritatile sa ia actiuni atat de drastice impotriva acestor crestini ? Putem banui un motiv.
 In data de 13 pana pe data de 15 februarie romanii sarbatoreau zilele Lupercalia . Un festival in care oamenii efectuau anumite ritualuri pentru a alunga spiritele rele din oras si purificarea orasului ,ritualuri pentru eliberarea sanatatii si fertilitatii. Chiar si numele lunii februarie isi are originile intr-un ritual de curatire numit Februa care avea loc in aceasta data. Ce pot spune pe scurt era o sarbatoare care   venea in contradictie directa cu ceea ce predica si facea episcopul Valentin. Aceste sarbatori erau pline de nuditati de ambele sexe si se spune ca in aceste zile puteai sa alegi pe cineva la intamplare sa traiesti unul cu altul sa vezi daca te potrivesti.Nu era nimic ilegal sa faci asta.Daca la finalul acestor zile considerai ca nu te potrivesti cu persoana aleasa nu era absolut nici o problema, cautai mai departe.(Nu conta daca persoana era casatorita cu altcineva ,un roman avea acest drept din moment de casatoria era ilegala)
Cred ca ar merita in aceasta zi sa ne aducem aminte de acest episcop Valentin ,a fost torturat si ucis atat de miseleste la varsta de o suta de ani pentru ca a ridicat sus steagul valorii casatoriei,a frumusetii acesteia impotriva unui intreg sistem.
In mijlocul marketingului modern dedicat acestei zile ,plin de inimioare si tot felul de cadouri dulci sau mai putin dulci...zic ca e bine sa ne aducem aminte ca aceasta zi poarta cu adevarat culoarea rosu, a sangelui varsat de patru oameni pentru ceea ce au crezut,pentru ceea ce erau . Nu au dat inapoi o clipa in fata mortii in acele zile pline de sarbatoare,cantec si veselie ,zile de purificare in calendarele romane. Au fost purificate intradevar nu numai prin sangele caprelor si a oilor pregatite de  jertfit in cinstea  acelor sarbatori, ci cu sange de om ,sangele inaintasilor mei   in credinta .
                                                                                                                                                                 Sa ii onoram astazi prin simplul fapt ca stim ce au facut ca sa ne netezeasca noua drumul  
credintei. 
Le multumim.      

0 comentarii:

Search