loading... Nuante de diversitate!
11 iulie 2012 | By: Misu Radovici

Pastorul ....

  " Hotul nu vine decat sa fure,sa injunghie si sa prapadeasca .Eu am venit ca oile sa aiba viata si s-o aiba din  belsug.  Eu sunt  Pastorul cel bun . Pastorul cel bun isi da viata pentru oi."(Ioan 10 vs10,11)
   Incerc pe undeva sa inteleg  aceste pilde ....cum s-a vazut Domnul Isus  si modul LUI de a se prezenta societatii de atunci.
Se vorbeste acum si se predica ..despre ceva ..care pentru multi nu mai rezoneaza in nici un fel in viata de zi cu zi ....hai sa zic in actualitatea vietii cotidiene ....si imi dau seama ca raman multe din aceste pilde neantelese.
Ce vreau sa zic ...este imaginea aceasta ...oi ....capre ...pastor....ce impact are in viata nostra reala ...caci Domnul nostru a fost atunci perfect ancorat in acele realitati imediate ...dar acum? Un tanar ,care nu a vazut de aproape o oaie ...cum se poate el raporta ...la realitatile exprimate de Christos in pilde?
Ar parea fi neimportant ....dar e posibil sa fie chiar baza intelesurilor.
Am stat si am meditat la aceasta imagine ....o turma...oi ...capre...si un pastor...si m-am dus mai departe cu gandul la zilele copilariei mele ...de vacanta petrecute la tara unde am venit in contact cu animalele in habitatul lor natural si inevitabil si cu o turma de oi. 
Ce este de remarcat este ca intr-o turma nu sunt numai oi, sunt si capre ...iar caprele de multe ori sunt mai apreciate de cat oile ...si o sa va spun de ce .
Oaia este un animal ...cu nu prea multa inteligenta daca am putea spune asa ...a fi cioban la o turma de oi nu e un job usor.....este un animal care trebuie tot timpul sa ii arati directia , sa te uiti tot timpul sa nu se rataceasca vreo surata ..care daca a gasit mancare buna undeva ...se tot duce cu capul in jos fara sa se mai uite ca se departeaza de turma.De exemplu cand mergeam la turma ..era o oaie care tot timpul se baga in spini :lol: ,era vesnic plina de scaieti si de spini atarnati de blana ei sii ciobanul ,era tare necajit si ii spunea bunicii mele " uita-te la ea ..ce necaz imi face ...iara e plina de scaieti ....numa ieri am curatat-o ....da  in fiecare zi face asta! " si sufla cu naduf :lol: ...a ajuns la un moment dat sa o tunda ca sa ii poata scoate spinii.... si lana aruncata, caci nu s-a mai putut recupera mare lucru...pe atunci lana se dadea la stat si valora ceva.
CE vreau sa spun ....nu e un animal care sa poata sa isi poarte de grija singur ..asa cum stie o vita ..un animal mare si foarte inteligent.
Si noi crestinii suntem ...ca sa zic asa ...oi....si ce spune asta pentru realitatea cotidiana de astazi? 
ACUM sa vorbim putin despre capre sau caprite....sunt animale foarte inteligente si au laptele mai bun decat al celorlate animale si chiar putin alergen...cei care au alergie la lapte si produse lactate pot manca doar produse din lapte de capra.Asa cum spuneam sunt foarte inteligente si de dorit sa le ai intr-o turma ..stiu  sa isi poarte de grija ...nu se vor lasa tarate intr-o rapa ...ca sa zic asa :lol: .Ca sa va spun o istorioara frumoasa ...tot din timpul copilariei mele ...nu departe de casa bunicilor mei ..traia o femeie necajita care avea  2 capre pe care le chema maria si marioara :lol: si le dadea drumul la iarba singure ..le arata numai drumul si duse erau :lol: sii ce sa vedeti cand se apropia timpul de venit acasa ...femeie iesea in drum si incepea sa le strige pe nume ..."marie..marioara'' si tot asa vreo 10 minute ..pana cand la un moment dat apareau de pe munte....:lol:
Le place sa manance numai bunatati si pe alese..nu orice ...strica in special pomii fructiferi .
Ce intelegem de aici ...crestinii buni sunt oi ..iar cei mai putin buni capre ..suntem toti intr- o turma, aceeasi cu acelas pastor ..si nu veti vedea niciodata un cioban ...sa isi bata caprele de ce nu sunt oi si invers ...coexista impreuna ..pana la separare... si la muls ,spre exemplu se mulg separat .
Acestea sunt caracteristicile acestor animale pe care le intalnim atat de des pe paginile Sfintei Scripturi.
Acum ne spun ceva aceste pilde ?....par de actualitate?Cum ar trebui sa fie pastorul..? caci va avea oi in turma care vor merge mereu si mereu in acelas loc unde se vor umple de scaieti si trebuie curatate ...tot timpul        trebuie  aratatta directia ...trebuie sa fie un permanent reper ....crestinul care este oaie ...trebuie indrumat tot timpul ..ajutat..sustinut......ingrijit ..el nu isi poate purta singur de grija, pentru ca, nu e asa  ?  e oaie...nu trebuie batut ca nu e altfel ..ca nu e caprita care sa isi poata purta singura de grija.
Eu sunt pastorul cel bun ....de ce ? ...pentru ca ne poarta de grija in toate nevoile noastre...trebuie sa ne poarte de grija ,nu se poate altfel ca sa putem trai .....sa putem avea o viata din belsug
Tu unde te incadrezi ...la care categorie?.la oi sau la capre....gandeste-te astazi ce insusiri ai in viata de credinta.Daca esti lider de biserica sau orice fel de congregatie pune-ti serios intrebarea in aceasta zi ...esti tu un pastor (varianta romaneasca a cuvantului :lol:)  ....cam ce este el in viata reala acolo la coada oii daca putem spune asa si cum este el in viata crestina?....caci daca Domnul Isus a vorbit in parabole  s-a bazat pe insusirile exacte a exempului,ca s-a intelegem mai bine ce vrea de la noi  si cum ar trebui sa fim.
EL este PASTORUL CEL BUN ..tu esti ? 

si ...um mic exemplu ..... ce inseamna  ca oile sa iti cunoasca glasul....dar poate fi si invers ...si sa alergi dupa ele ...cat e ziulica de lunga ...daca nu te cunosc fug de tine ...aici isi cunosc stapanul dupa glas si vin singure la chemare. 

0 comentarii:

Search