loading... Nuante de diversitate!
9 februarie 2018 | By: Misu Radovici

Ce trebuie sa-ti aduci aminte atunci cand esti inconjurat de negativitate (critica distructiva)?

Motto:Pentru a atinge imposibilul, trebuie să încerci absurdul.” (Miguel de Cervantes)
Ai grija la modul in care ... stai!!!
Auzim ca se spune de multe ori, repetandu-se aproape obsesiv: “n-ar trebui sa-ti pese (prea mult) de ceea ce gandesc/afirma ceilalti oameni.” Ei bine, marea majoritate a oamenilor ar fi de acord cu afirmatia ca e mai usor de zis, decat de facut. Pentru ca nu-i asa lumea care ne inconjoara e plina de oportunitati si de oferte in care noi ne putem compara unii cu altii prin ceea ce suntem si ceea ce facem … astfel incat ne pune in situatia de a incerca sa ne castigam aprobarea unii la altii. Dar in incercarea asta (oarecum marsava), de cele mai multe ori nu vom reusi sa atingem asteptarile celorlalti, la fel dupa cum (in cele mai multe cazuri) acelasi lucru se intampla si cu ceilalti fata de noi. Si asta pentru ca foarte rar ajungem sa “comparam mere cu mere” (ca sa folosesc un dicton popular), pentru ca de cele mai multe ori nu beneficiem decat de o mica parte a “intregului ansamblu”. Iar cand acest lucru se intampla si, mai apoi, devine rutina, zilele noastre sunt petrecute facand lucruri pe care le fac si altii sau, poate, mai rau, facandu-le pentru ca ceilalti le fac, chiar daca nu aduc nici un plus-valoare vietii noastre, ci pentru ca pur si simplu nu vrem sa fim criticati, marginalizati sau, de ce nu, stigmatizati de un sistem care incearca sa arunce lumini negative asupra tuturor celor ce nu-i “imbratiseaza” modul de a fi/actiona. Acest sistem ne va “masura” si se va masura la noi … emfazand de cele mai multe ori “beneficiile” sale fata de “neajunsurile” noastre, incercand sa se autoimpuna ca un standard pentru toti cei implicati mai mult sau mai putin in “jocul” asta … de cele mai multe ori ireal. Iar noi, vom incerca sa ne masuram fiecare cu fiecare (pentru ca asta suntem invatati) si, daca suntem destul de naivi, cu acest sistem. Iar rezultatul va fi, de cele mai multe ori, NEGATIVITATE si CRITICA DISTRUCTIVA. Si asta pentru ca sistemul nu e dispus (fiind aproape incapabil) sa se schimbe, iar cei ce au aderat cu atata ardoare la sistemul respectiv au preluat aproape identic acelasi stil si mod de abordare.
TRIST? Cu siguranta! TRAGIC? In multe cazuri asemanator cu apogeurile atinse de operele trubadurilor literari ai Greciei antice!
Si cum am putea totusi sa ne eliberam de modul acesta de a ne pasa in mod excesiv de ceea ce cred, fac sau gandesc ceilalti (sau sistemul prin ceilalti)? Ei bine, primul pas pe care cred ca trebuie sa-l facem e sa realizam ca nimanui nu-i pasa. Nu-i pasa de ce cred, simt, gandesc sau la ce aspir eu ca persoana. CHIAR NU LE PASA! Lor le pasa doar de ei, de pastrarea si prezervarea sistemului si al status-quo-ului in care se zbat sa traiasca si de la care cauta cu disperare aprobarea. Nimanui nu-i pasa de ce faci sau cum, pentru ca sunt prea preocupati si ingrijorati de propria lor persoana, de interactiunea lor cu sistemul care-i secatuieste … si caruia incearca cu disperare sa-i faca pe plac. Iar aceasta interactiune s-ar putea sa ii conduca pe un drum care sa se intersecteze cu tine … deoarece sistemul ii va scoate intotdeauna in fata, folosindu-i ca “soldatei” in acest razboi (inter/intra)personal. Si aici … in punctul asta … poti fi pus intr-o situatie dificila. Aici in punctul asta trebuie sa te cunosti foarte bine si sa fi ferm convins cine, ce esti si, de ce nu, ce crezi. Pentru ca atunci cand te afli in situatia de a incerca sa castigi acceptarea (din partea) celor din jur si cand poate ca iti e frica sa stai ferm pe principiile in care crezi si te definesc, adu-ti aminte ca taria de care ai nevoie, puterea pe care trebuie sa te bazezi se gaseste in tine, a fost pusa deja in interiorul tau!
E un fapt a carui certitunine nu lasa loc de interpretari, si anume ca imi place sa citesc, imi place sa caut informatii despre subiectele care ma intereseaza, astfel incat sa fiu cat se poate de bine documentat atunci cand abordez anumite subiecte. Asa ca am ajuns, vrand-nevrand la o lista de citate de care trebuie sa tii cont (sa-ti amintesti) cand esti inconjurat de negativitate si critici cu tenta de sabotaj (distructiva)!
Insa tin sa precizez de la bun inceput ca e o lista personala, nu e o “lege universal valabila” (si nici nu vreau sa devina), nu contine toate punctele sau aspectele ce pot fi vazute sau abordate in viata de zi cu zi … ci doar o (micro)incursiune a mea proprie in lumea cuvintelor care ma ajuta sa trec mai usor peste astfel de aspecte atunci cand aceste armate (aparent) invincibile se aseaza sau sunt asezate in linii de bataie inaintea propriei mele persoane:
~~~
1. Adu-ti aminte de acest citat atunci cand ceilalti oameni nu te inteleg (par sa nu te inteleaga):
Marile spirite au intalnit intotdeauna opozitia violenta a mintilor mediocre. Mintea mediocra e incapabila sa inteleaga pe omul care refuza sa se inchine orbeste la prejudecatile conventionale si alege in schimb sa-si exprime opiniile in mod curajos si sincer.” (Albert Einstein)
2. Adu-ti aminte de acest citat atunci cand oamenii cred ca esti nebun pentru ca faci ceea ce faci:
Nu-i spune niciodata unui tanar ca nimic nu poate fi facut (nu se poate face nimic). E posibil ca Dumnezeu sa fi asteptat secole ca sa apara cineva destul de ignorant in materie de imposibil pentru a face exact acel lucru.” (G.M. Trevelyan)
3. Adu-ti aminte de acest citat atunci cand ai vise/planuri mari:
Atat de multi oameni de-a lungul drumului, indiferent ce aspiri sa faci, iti vor spune ca acel lucru nu poate fi facut. Insa ai nevoie doar de imaginaţie. Viseaza. Planifica. Atinge.” (Michael Phelps)
4. Adu-ti aminte de acest citat atunci cand oamenii dezaproba modul tau de abordare:
Nu pierdeti energia in incercarea de a educa sau de a schimba opinii; alege-ti cu grija pasii, iar opiniile se vor schimba in mod organic atunci cand le stapanesti. Sau poate ca nu. Chiar si asa, de ce ai renunta in a face lucrurile asa cum trebuie? Fa ceea ce trebuie sa faci, fara sa iti pese prea tare daca celorlalti le place sau nu.” (Tina Fey)
5. Adu-ti aminte de acest citat atunci cand simti ca esti singur in (pe) drumul acesta:
Crede in tine si va veni o zi, atunci cand si ceilalti nu vor avea de ales, decat sa creada cu tine.” (Cynthia Kersey)
6. Adu-ti aminte acest citat atunci cand simti ca trebuie sa fii mai putin decat esti:
Nu este nimic stalucitor in a te miscora astfel incat alte persoane sa nu se simta nesigure in jurul tau. Toti suntem facuti sa stralucim, asemenea copiilor.” (Marianne Williamson)
7. Adu-ti aminte de acest citat cand toti cei din jur iti spun ca vei esua/esti un esec (un ratat):
Nu poti sa cresti si sa inveti daca te concentrezi sa gasesti pe altcineva care sa dai vina in loc sa te uiti (in primul rand) la defectele tale.” (John C. Maxwell)
8. Si daca toate acestea par a nu avea efect, atunci adu-ti aminte de aceste cuvinte:
Acum, asa vorbeste Domnul care te-a facut, Iacove, si Cel ce te-a intocmit, Israele! "Nu te teme de nimic, caci Eu te izbavesc, te chem pe nume: esti al Meu. Daca vei trece prin ape, Eu voi fi cu tine; si raurile nu te vor ineca; daca vei merge prin foc, nu te va arde, si flacara nu te va aprinde. Caci Eu sunt Domnul Dumnezeul tau, Sfantul lui Israel, Mantuitorul tau! Eu dau Egiptul ca pret pentru rascumpararea ta, Etiopia si Saba, in locul tau. De aceea, pentru ca ai pret in ochii Mei, pentru ca esti pretuit si te iubesc, dau oameni pentru tine si popoare pentru viata ta. Nu te teme de nimic, caci Eu sunt cu tine …” – Sfanta Scriptura (Cartea profetului Isaia)
~~~
Stai ferm pentru ceva sau ... o sa cazi din orice!
In urma acestor pasaje interesante vreau sa reiterez faptul ca niciodata nu vom putea multumi pe toata lumea. E un task aproape imposibil in a incerca sa traiesti si sa te ridici la nivelul asteptarilor cuiva care intr-un final va ajunge sa te judece indiferent de ce vei face. Cand permitem celorlalti sa ne judece, sa ne trateze dupa bunul lor plac, acest lucru va afecta ceea ce facem si modul in care facem diferite lucruri. Si cand acest lucru se intampla, nimeni nu are nici un castig! Depinde de noi sa incepem sa stam fermi pentru ceea ce credem (pentru ceea ce suntem) pentru ca, din proprie experienta zic, va exista intotdeauna cineva care nu va fi de acord cu noi. Prin incercarea de a le face pe plac celorlalti pentru a fi mai bine vazuti de ei, mai bine primiti si acceptati de ei, ne spunem defapt noua insine ca noi nu suntem destul de buni si, de ce nu, ca nu meritam nimic mai mult, nimic mai bun si ca ceea ce suntem este (pare a fi) insuficient.
Cand stim cine suntem si care ne sunt prioritatile in viata, ceea ce gandesc ceilalti despre noi devine cu atat mai putin important. Trebuie, insa, sa crezi in aceste valori, in cel ce le-a asezat in fiintele noastre si ne-a modelat in mod unic … asa cum suntem! Exista atat de multi “followers”-i in lumea asta. Acest tip de oameni se simt comfortabil in rutina lor si multumiti de status-quo-ul oferit de sistemul de viata in care s-au incadrat. Insa daca vrem sa traim intr-un mod autentic si sa avem multumirea si linistea sufleteasca dupa care tanjim, fiecare din noi trebuie sa ne eliberam de vartejul acesta al multimii, sa alegem sa mergem impotriva curentului obisnuit/al obisnuitei si sa incepem sa traim … conform valorilor!!!

0 comentarii:

Search