loading... Nuante de diversitate!
13 ianuarie 2014 | By: Misu Radovici

Fii disciplinat ... atunci cand scrii!

De curand am citit un gand interesant exprimat de Rachel Louise Carson care spune: "The discipline of the writer is to learn to be still and listen to what his subject has to tell him." (Disciplina scriitorului este de a sta linistit si de a asculta ceea ce subiectul are sa ii spuna.) Am meditat si inca meditez la scopul si sensul cuvintelor asternute sub o forma sau alta inaintea ochilor ... Fie ca e vorba de cuvinte pe hartie sau sub forma electronica ... incerc sa deslusesc ceea ce Rachel Carson spunea in cuvintele ei referitoare la disciplina de care un scriitor, fie el si de putine cuvinte, da dovada. Poate unii cred ca e usor sa scrii, poate altii cred ca e simplu sa exprimi ceva. Insa ... intrebarea pe care mi-o pun eu, de fiecare data, e ... ce vreau sa exprim, ce urmaresc prin cuvintele mele scrise ...
Ei bine revenind la gandul de astazi "Disciplina scriitorului este de a sta linistit si de a asculta ceea ce subiectul are sa ii spuna" nu pot sa nu ma intreb ... nu pot sa nu remarc ... asocierea cuvintelor disciplina cu liniste, ascultare, subiect si a spune.
Subiectul tau va avea intotdeauna sa iti spuna ceva daca esti destul de linistit si disciplinat in a asculta. Altfel, noianul de zgomote, vacarmul si torentul, zarva din jurul tau iti va absorbi concentrarea ... iar rezultatul va fi unul cel putin semi-inteligibil, insa adevarata valoare a cuvintelor se va pierde treptat ... si iremediabil ... in furtuna desearta a unei lumi ce nu-si va gasi prea curand linistea.
Te indemn astazi ... pe tine cel care esti sau incerci sa te obisnuiesti in ale scrisului ... IA-TI TIMP SA ASCULTI, ia-ti timp de liniste ... disciplineaza-te in sensul asta si vei ramane surprins de rezultate.

0 comentarii:

Search