loading... Nuante de diversitate!
9 ianuarie 2010 | By: Misu Radovici

Sfaturi pentru a avea o limbă mai blândă!

Putem să ne schimbăm!
Într-o zi unul din prietenii lui Benjamin Franklin l-a certat cu tărie. „Ben,” i-a spus el, „eşti imposibil. Opiniile tale au o palmă în ele pentru fiecare om care este diferit de tine. Ele au devenit aşa de scumpe încât nimănui nu îi pasă de ele. Prietenii tăi au ajuns să vadă că se distrează mai bine atunci când tu nu eşti prin preajmă.” În loc să devină defensiv aşa cum ar face mulţi oameni, Franklin a luat avertizarea în serios şi a început să lucreze la abilităţile sale relaţionale. Efortul a fost răsplătit ani de zile mai târziu, atunci când a devenit cel mai căutat, şi mai respectat om al zilelor sale.
Ce ne zice Scriptura?
„Să te laude altul, nu gura ta, un străin, nu buzele tale.” (Proverbe 27:2)
„O privire prietenoasă înveseleşte inima, o veste  bună întăreşte oasele.” (Proverbe 15:30)
„Cine răspunde fără să fie ascultat, face o prostie şi îşi trage ruşinea.” (Proverbe 18:13)
Ascultarea dă roade!
Deşi ascultarea pare să fie uşoară, este de fapt o artă care trebui să fie învăţată. Ted Koppel a găzduit ani de zile programul faimos TV „Nightline.” El a plătit mai mult de 1 milion de dolari pentru a intervieva oameni importanţi şi a condus conversaţii interesante. Totuşi, el nu îşi scrie niciodată întrebările dinainte. Care este totuşi cheia interviurilor sale de succes? „Ascult,” spune Koppel. „Majoritatea oamenilor nu o fac. Ceva interesant iese la iveală şi … upssss, trece pe lângă ei.”
Însă Koppel nu consideră această abilitate a lui a fi una pur naturală. El spune că şi-a ascuţit abilitatea ascultând, în timp ce călătorea cu Henry Kissinger ca şi reporter al ABC News.
Cum să asculţi?
Dale Carnegie scrie:
„Deci, dacă aspiraţi să fiţi nişte parteneri buni de conversaţie, fiţi nişte ascultători atenţi. Pentru a fi interesanţi, fiţi interesaţi. Puneţi întrebări la care celelalte persoane să răspundă cu plăcere. Încurajaţi-i să vorbească despre ei înşişi şi despre realizările lor.”
Însă, adesea, nu realizăm că monopolizăm conversaţiile. Un tânăr vorbea fără încetare şi se întreba de ce nu poate să îşi facă prieteni. A fost încurajat să adopte „regula 2/3”„Lasă-i pe ceilalţi să vorbească cel puţin 2/3 din timp.”
Cum să aplici în mod personal toate aceste lucruri?
Din versetele şi din discuţia de mai sus, ce credeţi că vrea Dumnezeu ca voi să faceţi azi în conversaţiile în care veţi fi implicaţi cu familia şi cu prietenii voştri?
Intră în contact cu Dumnezeu!
„Doamne, ajută-mă azi să mă interesez în mod sincer de cei din jurul meu, punându-le întrebări despre lucruri în care sunt interesaţi, petrecând mai mult timp ascultând decât vorbind.”

0 comentarii:

Search